Annons

Nyheterna i S/4HANA: SAP siktar på att automatisera 50% av alla manuella processer

Att AI, robotar, appar och nyare teknologier i allmänhet nu i ett rasande tempo bygger om IT-världen är glasklart. Lika klart är det att förändringen får ett genomslag i alla de tunga spelarnas lösningar. Marknadsettan på affärssystemsidan, SAP, är förstås inget undantag.
Bolaget brukar ibland karaktäriseras som lite trögrörligt, vilket egentligen mer hänger ihop med dels bolagets egna storlek och dels storleken på den marknad man servar, snarare än att man inte skulle ha den förändringskraft som krävs. 77 procent av världens IT-transaktioner sker på ett SAP-system. Det ligger i sakens natur att man näppeligen ligger i den yttersta spetsen för förändring givet denna storlek. Ju fler som omfattas av en förändring, desto tuffare är det att få ett organisatoriskt genomslag för det nya. Det är kort sagt enklare att dirigera och plocka in nya stycken på repertoaren i en kammarkvartett på fyra personer än en fullskalig symfoniorkester på 100 personer. Problemen ökar mer exponentiellt än linjärt med storleken, vilket betyder att man får gå rimligt varsamt fram när man vill förändra.
Detta hindrar nu inte att SAP generellt ligger i framkant och idag lanserar man en rad nyheter i sina affärssystem SAP S/4HANA och SAP S/4HANA Cloud som gör det enklare att använda AI, robotar och att anpassa appar.

I detta ligger också en trend som nu kommer på bredden: det ska vara enklare att implementera, använda och uppdatera sina system. Det gör att företag kan förbättra sitt affärsresultat, automatisera affärsprocesser och göra bättre prognoser. Det här har SAP hakat på och den nya versionen av SAP S/4HANA Cloud har över 100 nyckelfärdiga automationer för AI och robotisering.

Automatisering av manuella uppgifter
Nyheterna är ett led i SAP:s mål från 2018 att automatisera 50 procent av alla manuella uppgifter i ett affärssystem under de kommande tre åren.
SAP S/4HANA Cloud är tillgängligt i 40 länder och på 22 språk.
Vad betyder AI i detta? Mycket och koncept i denna riktning används för att utveckla nya affärsmodeller och personifiera produkter och tjänster hela vägen – från design till marknadslansering. Det leder bland annat till snabbare simulering av kommersiella erbjudanden och 40 procent snabbare lansering.
Man ska inte heller underskatta betydelsen av att automatiserade system som kan ta över manuella, ofta tänker man här på repetitativa processer, också är ett led i att förenkla IT-hanteringen och vinna ledtider som kan användas för mer produktiva syften i organisationerna.

Inbäddad artificiell Intelligens är ett mål för SAP, hävdar bolagets högste chef, Bill McDermott. Övergången till artificiell intelligens driver den ekonomiska tillväxten vid skärningspunkten mellan maskinernas hastighet och människans omdöme, sa under fjolårets stora SAP-event Sapphire Now 2018. ”SAP är det ledande affärsprocessbolaget och det här är hur vi ska frigöra ett lyft för ekonomisk tillväxt runt om i världen. För att göra det kommer SAP att hjälpa till med att leverera de verktyg som behövs för att skapa det intelligenta företaget,” sa SAP-basen. Idag har SAP börjat leverera på detta.

Fördelarna med ökad innovationstakt och val av molnleverantör
SAP påpekar i sitt pressmaterial att S/4HANA och SAP S/4HANA Cloud är de enda affärssystemen som har stöd för olika integrerade hybridscenarier som publika moln, privata moln och egna installationer. Det finns säkert de konkurrenter som invänder mot denna beskrivning, men oavsett detta så förenklas i alla fall för företagen inom SAP-sfären att gå över till SAP S/4HANA Cloud i sin egen takt och själva välja avancerade processkedjor, grupprapporter, avancerad ekonomiredovisning och central upphandling i molnet – samtidigt som de behåller sina andra affärsfunktioner i befintliga miljöer.

S/4HANA – SAPs DIGITALA KÄRNA. Leverantörer, affärspartners, kund- eller maskindata kan bearbetas i realtid i den digitala kärnan. Eventuell information som erhålls är direkt integrerad i S/4HANA och kan användas direkt. Därför är den digitala kärnan centerpunkten som direkt tillhandahåller systemdata och som en följd den centrala komponenten i en avancerad, öppen och kundcentrerad IT-arkitektur. De grundläggande funktionerna som krävs för ett SAP-system och för företag finns i centrum, medan förbättrade funktioner ligger utanför kärnan, d v s som separata affärsområdeslösningar. Dessutom uppstår ständigt ökande dataset nuförtiden, även utanför kärnprocesserna. Som ett resultat är den nya arkitekturen strukturerad på ett sådant sätt att externa system optimalt kan integreras i S/4HANA-arkitekturen.

Nya releaser varje månad
SAP planerar också att varje månad erbjuda releaser av SAP S/4HANA Cloud under 2020. För att ge kunderna ännu större valmöjligheter kommer SAP S/4HANA Cloud kunna köras på Google Cloud Platform under tredje kvartalet 2019 och under fjärde kvartalet också på Alibaba Cloud, Kinas största publika molnleverantör. Det kommer sedan att följas av stöd för Amazon Web Services och Microsoft Azure under 2020.
Dock bör man som kund fundera över detta med värdet av månatliga Cloud-releaser. Nya funktionaliteter och vässad prestanda kan givetvis vara bra, men det tillhör problematiken att man paralllellt ska balansera upp detta mot värdet av att bibehålla en hög nivå av obruten kontinuitet i systemen och hur de brukas.

Ett intelligent affärssystem på mindre än 90 dagar
Över 10 900 kunder har redan påbörjat övergången till SAP S/4HANA. För att man ska kunna genomföra övergången på mindre än 90 dagar rekommenderas SAP S/4HANA Adoption Starter Engagement. Verktyget ger hjälp tidigt i processen och kan användas av företag över hela världen.
SAP erbjuder nu också sina partner 12 månaders kostnadsfri tillgång till test- och demosystem av SAP S/4HANA Cloud tillsammans med kraftigt minskade priser för inköp av system.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title