Annons

Komatsu Forest köper svenska simuleringsbolaget ORYX

Komatsu Forest köper Oryx Simulations. Det är dagens stora nyhet i simulatorvärlden. Oryx Simulations, med Umeå som hemmabas, är framför allt känt för simulatorer för utrustning och maskiner inom gruvdrift, bygg och anläggning, skogsbruk och frakt. Idag tillhandahåller man simulatorlösningar till tillverkare som Atlas Copco, ABB, Volvo CE och Komatsu Forest.
Klart är också att Oryx ligger i teknologisk framkant och lösningen som Oryx levererar kan användas av tillverkarnas kunder för utbildning, men även i deras produktutveckling och för marknadsinsatser. Nästa steg är företagets satsning mot Internet 5G och fjärrstyrning av maskiner, bland annat tillsammans med Ericsson och Volvo Construction Equipment. Men såna satsningar kräver finansiella resurser och som en relativt liten marknadsspelare är det tufft att klara de stora satsningar som framtidsteknikerna kräver. Därför är Komatsu Forrests köp ett affärsmässigt logiskt steg.
- Oryx är ett mycket intressant bolag som vi har haft möjligheten att följa under många år, säger Annelie Persson, pressansvarig, Komatsu Forest. De ligger i framkant inom sin bransch och de simulatorer de utvecklar har fått mycket bra respons av användarna för den realistiska grafiken i simuleringarna. Utbildning underlättas väsentligt med hjälp av dessa simulatorer och vi ser att Oryx har stor potential att växa.

Bolagen har en lång historia tillsammans. Redan under 90-talet startades ett projekt mellan Komatsu Forest och Umeå Universitet vilket blev grunden till Oryx Simulations. Under årens lopp har Komatsu också varit kund till företaget och man säljer idag simulatorer, utvecklade av Oryx Simulations, till sina kunder över hela världen.
PLM&ERP News har tidigare skildrat hur exempelvis Volvo CE använder sig av Oryx simulatorteknik. Missa inte att titta på PLM TV News reportage från VCE i Eskilstuna, med simuleringsexperten Reno Filla, som finns publicerat på vår amerikanska systersajt, ENGINEERING.com. Klicka på rubriken för att titta:
FRONTRUNNERS Takes a Look Inside Volvo’s Construction Equipment

Grundaren lämnar lämnar bolaget. I samband med förvärvet kommer grundaren och delägaren Derny Häggström lämna bolaget, men kommer att fortsättningsvis stödja bolaget framförallt inom marknadsföring och försäljning.
Förvärvet kommer förutom det inte att innebära förändringar för Oryx Simulations verksamhet. Företaget kommer att fortsätta som idag, som en oberoende aktör med sin egen personal och sin egen verksamhet.
För Oryx Simulations kunder kommer det inte heller att bli någon förändring. De båda företagen ser det som en mycket viktig del av förvärvet att Oryx behåller sitt oberoende och sin integritet för fortsatt förtroende bland sina kunder.
– Det är otroligt roligt att få den här bekräftelsen, att en stor kund uppmärksammar vår teknologi och vill äga oss, säger Rami Morssy, VD Oryx. Vi ser det också mycket positivt att Komatsu Forest är måna om att vi ska behålla vårt oberoende och att verksamheten ska fortsätta precis som vanligt.

Komatsu en aktör med resurser. Om Komatsu Forest ska sägas att det är en aktör med resurser. Bolaget är en av världens största tillverkare av skogsmaskiner och finns representerade med säljbolag och återförsäljare på skogsmarknader runt om i världen. Huvudkontoret och även en produktionsenhet ligger i Umeå. Man har också en produktionsenhet i Chattanooga, USA.
Företagets globale VD heter Mitsuru Ueno och bolaget är helägt av japanska Komatsu Ltd.

Om Oryx framtidsutsikter. Vi var tidigare i artikeln inne på att Oryx har en stor potential i det marknadssegment man håller till. Idag kommer också på bred front sånt som telefjärrstyrda hjullastare, telefjärrstyrd grävning, trådlös kommunikation, systemaspekter vid övervakning och underhåll av maskiner, inklusive operatörsstationer för fjärrstyrning.

Man har i detta sammanhang också medverkat i projekt som PiiA:s WROOMM (Wireless and remote operation of mobile machines) som jobbat med konceptlösningar inom exempelvis telefjärrstyrning. Fokus har legat på att förbättra anläggningstillgång vid gruvor direkt efter sprängning och vid ventilation genom fjärrstyrning av maskiner för lastning av malm på lastbilar.
I PiiA-projektet har förutom Oryx, också SICS Swedish ICT Västerås, Boliden Mineral, Volvo Construction Equipment och ABB deltagit.

Oryx har vidare tillsammans med Ericsson och Volvo CE redan visat på möjligheterna med framtidens industriella teknik, där fjärrstyrt en grävmaskin vid Volvo CEs anläggning i Eskilstuna. Träningssimulatorn från Oryx har därmed fått ytterligare en dimension.
– Nu används vår träningssimulator också för att flytta grus på riktigt, säger grundaren Derny Häggström.

Arbetar upp affären inom fjärrstyrning.  Under de kommande åren med självkörande bilar och uppkopplade fabriker kommer kraven att växa också från industrin på ett snabbt, säkert och stabilt mobilnät som klarar av hög datatrafik. Utrullningen av ett första svenskt 5G-nät kommer att dröja ännu några år, Ericsson har talat om runt 2020, men redan nu finns tekniken utvecklad och Oryx har varit med på banan för att visa hur den kan användas.

– Ericsson satsar på att nå industrin med nätet, det som kallas IIoT (Industrial Internet of Things), säger Häggström.

Smarta maskiner och fabriker. Användningsområdena förväntas bli mycket stora med den nya tekniken då Internet of Things kommer till industrin på allvar; smarta fabriker, elnät och maskiner väntar runt hörnet och med Oryx som tidig deltagare i utvecklingen ser möjligheterna goda ut för ett större genomslag.
Idag använder exempelvis ABB använder redan Oryx simulatorer i hamnar i Dubai och Rotterdam för att i dagligt arbete fjärrstyra hamnkranar. Det är kranar som till viss del är automatiserade och självkörande klarar av att hantera gods, men i vissa lägen måste kranoperatören gå in och ta över. Det görs via fjärrstyrning inom hamnområdet, även om det då inte handlar om 5G-teknik. Tekniken är på plats, behoven och användningsområdena är mycket stora och mitt i denna utveckling finns Oryx Simulations med för att bidra med sin teknikdel i den stora förändring som är på gång.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title