Annons

PLM/COLLABORATION: Brittiska försvarsjätten BAE Systems köper svenska Eurostep för att vässa digitalt asset management

Dagens stora nyhet i PLM-branschen är att svenska utvecklaren av standardsbaserade plattformar för kollaboration, digital samverkan, Eurostep, köpts av brittiska försvargiganten BAE Systems. Enligt pressmaterialet kommer Eurostep framöver att ingå i det för några år sedan bildade IT-bolaget BAE Systems Digital Intelligences verksamhet.
Klart är att BAE Systerms i högsta grad vet vad det är för bolag man köper. Eurosteps mjukvara har spelat betydande roller inom den brittiska försvarsjättens verksamhet. Bland annat har PLM&ERP News rapporterat om Eurospace-mjukvaran ShareAspace används för hanteringen av den tekniska informationen för hangarfartyget HMS Queen Elizabeth. Fartyget var det första av brittiska Royal Navys två nya hangarfartyg i Queen Elizabeth-klass, och sjötestades, godkändes och flygtestades under 2017 och 2018. Även inom BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik har ShareAspace-mjukvaran under många år använts. Men även om BAE Systems är en av Eurosteps större kunder kan noteras att bolaget har en rad andra industriella storspelare på kundlistan, som t ex Volvo Group, Siemens Energy, Kockums, Scania m fl. Men domän-mässigt dominerar aerospace och defense-segmentet Eurosteps kundlista, med förutom det brittiska försvaret är också t ex kanadensiska försvaret användare av ShareAspace.
- Vi har som sagt samarbetat med BAE Systems i många år med vår mjukvara, ShareAspace, som idag sitter i hjärtat av Digital Intelligences-divisionens produktsvit Digital Asset Management (lösningar för avancerad anläggningshantering). Vi är glada över att samla våra kompletterande färdigheter och expertis i att utveckla teknik som säkerställer att kunder kan samarbeta säkert över hela leveranskedjan och kostnadseffektivt hantera sina tillgångar över livscykeln, kommenterar Eurostep-chefen, CEO Mattias Johansson, dagens annonserade köp.
Varför köper BAE Systems den 55 man starka svenska PLM-utvecklaren? En tung poäng är ShareAspace kapaciteter inom Asset Management, alltså hantering av komplexa anläggningar. Som kund och användare av Eurosteps mjukvara vet man sålunda vilka plattformens kapabiliteter är. Och ett sätt att säkra de avancerade algoritmer och koder som bygger upp lösningen är förstås att äga dem.
Men mer exakt, hur fungerar ShareAspace, som är en mjukvaran som bygger på ISO-standarder som STEP AP242 och PLCS. Klicka på rubriken för att läsa mer på PLM&ERP News.

I pressmaterialet konstaterar BAE Systems att förvärvet ska ses som, ”nästa utveckling i en etablerad relation mellan de två företagen som har arbetat tillsammans i många år. Avtalet sammanför kompletterande möjligheter inom digital tillgångsförvaltning, vilket gör det möjligt för försvars- och hårt reglerade kunder att optimera driften, kostnaderna och livslängden för komplexa tillgångar.” Något som är lätt att hålla med om. Så här kommenterar Dave Armstrong, koncernchef, BAE Systems Digital Intelligence, saken:
– Efter att ha bildat Digital Intelligence i början av 2022 som svar på kundernas växande efterfrågan på data-, digital- och intelligenskapacitet, stärker vi nu vår portfölj för att utöka våra ledande lösningar till kunder och hjälpa dem att tackla komplexa utmaningar på sin digitala transformationsresa.

Dave Armstrong, koncernchef, BAE Systems Digital Intelligence.

Ett nyckelsteg i BAE Systems investeringsstrategi
Armstrong tillägger att efterfrågan på kapacitet för digital tillgångsförvaltning ökar och säkerheten för datadelning är fortfarande en viktig faktor för BAE Systems kunder.
– Detta förvärv representerar ett nyckelsteg i att leverera vår spännande och ambitiösa investeringsstrategi i innovativa, dataledda teknologier, inklusive fortsatt utveckling av BAE Systems digitala tillgångshanteringssvit, PropheSEA. Jag ser fram emot att välkomna Eurostep till BAE Systems.

Med ShareAspace får det brittiska bolaget också in en lösning som effektivt kan bidra till att vässa BAE Systems lösningar ur en samverkanssynvinkel. Få lär säga emot att ”collaboration” är en nyckel i detta. Inom Industri 4.0-koncept, BIM nivå 3, cirkulär ekonomi, integrerade digitala tvillingar, IoT, dubbelriktade digitala trådar och annat behövs verktyg som stöder produkter och tillgångar från start till avveckling och återtillverkning.
En plattform som klarar detta är svenska Eurosteps ShareAspace-mjukvara. Denna standardsbaserade lösning har över 20 år på nacken och har under denna tid fortsatt utvecklats med nya kapabiliteter och till att täcka nya områden som t ex BIM och leverans på tekniska plattformar som molnet. Eurostep har i skenet av denna utveckling blivit en stark internationell aktör inom PLM, och nu senast inom BIM på bygg- och anläggningssidan, med fokus på säker samverkan.
Det har som sagt gått bra för bolaget. På kundlistan för ShareAspace-lösningen finns en rad välkända organisationer och företag, som BAE Systems, Damen, Saab, Renault Group, NASA, Volvo AB, Siemens Energy, Scania, Kongsberg, EGIS med flera.

Exempel på gränssnitt i ShareAspace.

Löser problemet med proprietära format inom PLM 
Delar av problematiken på PLM-området har varit dels att det på många ställen utvecklats proprietära format och dels att format i exempelvis fartygs- och flygsammanhang måste vara kompatibla över lång tid. Proprietära format eller bolag som utvecklat lösningar med starka monolitiska drag för med sig risker som att produktdata blir ”inlåsta”, svåra att byta ut eller hopplösa att använda i samverkan med andra.
Eurostep har adresserat detta och har genom deltagande i utvecklingen av internationella standarder (STEP och PLCS) byggt ShareAspace för att understödja hållbarhet över tid, öppenhet och samverkan.
Man hanterar data i standardformat, men kan även öppna upp format från andra leverantörer och därmed hantera både standards- och originalfiler. Detta är förstås av största vikt, inte minst i skenet av att världen förändras, liksom dataformaten. Ett fartyg, exempelvis, ska inte bara produktutvecklas, det ska tillverkas, underhållas, repareras och annat. Mycket hinner förändras, vilket innebär att produktdata måste ha en långsiktig integritet och vara relevanta för användning långt över 50 år.

Mjukvaran bygger på ISO-standarder som STEP AP242 och PLCS. De tjänster som associeras till mjukvaran sträcker sig från förstudier till implementering och support av system.

ShareAspace nya hem: BAE Systems Digital Intelligence är en relativt färsk division inom bolaget. Man har över 4 700 anställda inom sånt som digitalisering, cyber- och AI, artificiell intelligens.

Mer om BAE Systems Digital Intelligence och Eurostep
Digital Intelligence är sålunda en färsk division inom BAE Systems. Man har över 4 700 anställda inom sånt som digitalisering, cyber- och AI, artificiell intelligens. Verksamheten sträcker sig vidare långt ut i världen med 16 länder för att, ”samla in, koppla ihop och förstå komplexa data, och ge organisationer möjligheter att genomföra digital transformation i de mest krävande miljöerna.”

Eurostep har sitt huvudkontor i Sverige och sysselsätter cirka 55 personer, med anställda även baserade i Storbritannien, Frankrike och Finland. Det tillhandahåller lösningar för ett brett spektrum av kunder, främst inom försvars- och tillverkningsindustrin.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title