Annons

PLM & IoT: Konecranes överbryggar virtuella och verkliga världar med Siemensplattform

Finska Konecranes, specialiserat på tillverkning och service av kranar och lyftutrustning, har implementerat Siemens digitala innovationsplattform för att vässa sin produktutvecklingsprocess och koppla ihop produkt- och prestandadata. Bolaget använder Siemens IoT-plattform MindSphere, ett öppet molnbaserat operativsystem, och PLM-sviten Teamcenter i en satsning som går ut på att utnyttja digitala tvillingar och minska antalet fysiska prototyper.
Vinsterna är allmänt ökad effektivitet och minskad tidsåtgång för produktvalidering. Konecranes är spännande av flera skäl; framför allt för att det är en av de första större implementeringarna av IoT i syfte att utveckla en ram som kopplar ihop och synkroniserar virtuella (ingenjörsdesign, analys och simulering) och fysiska (test- och driftsäkerhetsvärld) världar.

Produktdesignprocessen bygger för närvarande mer på de individuella ingenjörernas erfarenhet och allmänna gemensamma antaganden, än uppmätta fakta från befintliga produkter, hävdar Konecrane-chefen, Juha Pankakoski:
– Dessa antaganden leder ofta till icke-optimerade mönster som är ”överutvecklade”. Med en integrerad digital tvillingplattform ser vi en stor potential för att påskynda produktutvecklingsprocessen, minska prototyper, öka spårbarheten och därigenom förbättra kvaliteten och minska utvecklingskostnaderna, säger han.

Designprocessen i bolaget bygger idag mer på de individuella ingenjörernas erfarenhet och allmänna gemensamma antaganden, än uppmätta fakta från befintliga produkter. Detta håller vi nu på att förändra, säger Konecrane-chefen, Juha Pankakoski.

Bryter upp organisatoriska silos. Idag arbetar design-, simulerings- och prototyptestningsorganisationer ofta på ett silosmässigt manér och använder ofta föråldrade processer i sitt arbete. Det här är ett mönster som man vill bryta upp på Konecranes. Därför använder man sig av en digital tvilling- som kommunikationsstrategi mellan bolagets tre organisationer som handlar om att granska data och ge feedback kring teknik, simulering och testintentioner. Noteras bör att man på simuleringsområdet använder sig av Siemens PLMs extensiva plattform Simcenter.
Med hjälp av Siemens’ lösningar för digital innovation menar sig Konecranes ha kunnat koppla data från alla tre organisationerna för att skapa en ”360 graders-bild” av hur prototyper körs, utför och korrelerar krav till prestanda i den fysiska, verkliga världen.

”Höjden” på den digitala tvilling-teknik som etablerats på Konecranes bekräftar affärsvärdet av integrerad IoT och PLM-teknik.

Vilka är vinsterna med ett ”digitalt tvillingramverk”? En digital tvillingramverk med en sluten loop kan med hjälp av IoT och PLM-teknik leda till snabbare designproblemlösning och kortare prototypfaser genom att utnyttja virtuella sensordata i produktsimuleringar. Det kan också förbättra den övergripande kvaliteten och stödja nedströms produktlivscykelprocesser.
– Att samla tillgångar från både fysiska och virtuella domäner ger en sömlös ram av företagsdata som kan bidra till att eliminera omarbetande, utnyttja faktiska data kring prototyper och ge sluten koppling i loopen mellan fysiska och virtuella tillgångar, säger Siemens PLM-basen, Tony Hemmelgarn. ”Höjden” på den digitala tvilling-teknik som etablerats på Konecranes bekräftar affärsvärdet av integrerad IoT och PLM-teknik. Kraften i den digitala tvillingen som förbinder MindSphere IoT-realtidsdata med virtuella tekniska tillgångar i en sömlös användarupplevelse, gör genererad data till användbar information för att skapa en sluten loop-beslutsmiljö för kontinuerlig optimering.

Kommande TV-reportage med Tony Hemmelgarn. Missa inte det längre TV-reportaget med siemenschefen Tony Hemmelgarn som kommer att publiceras på dels vår amerikanska systersajt, engineering.com och dels på PLM&ERP News om två veckor.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title