Annons

CAD: Vass realtidssimulering och Frustums generativa design toppar i PTCs nya Creo 7.0

Med IoT, digitala tvillingar, generativ design, simuleringens ökande betydelse, AR/VR (Augmented och Virtual Reality), 3D-printing och annat ställs idag helt nya krav på 3 CAD-mjukvarornas kapabiliteter och förmåga att koppla och integrera till det nya som krävs.
Andra effekter som påverkar är hur dagens produkter utvecklats med en tippning av innehållet mot mer AI (Artificiell Intelligens), ökat elektronik-, mjukvaru- och i-netrelaterat innehåll.
I skenet av detta blir det uppenbart att de PLM-utvecklare som fortsatt att satsa stora resurser på kontinuerlig utveckling av sina 3D-CAD-lösningar träffat rätt. Siemens PLM har gjort det med sitt flaggskepp NX, Dassault och CATIA ligger i samma spår och när konkurrenten PTC nu släpper sin nya version av Creo, står det klart att de ovan beskrivna trenderna också där slår igenom.

ANSYS-samarbetet en fullträff för simulering i Creo
PTCs Brian Thompson hävdar att den nya kapacitet som Creo 7.0 lägger upp på bordet accelererar kraften i artificiell intelligens (AI) ”till designerns fingertoppar och gör simulering till en sömlös del av det dagliga arbetet.” Stora ord, men icke utan bäring på vad man kan göra med den nya versionen. Simuleringsbaserat designarbete är också en av de numera breda anslag Creo har försetts med under de senaste åren. Samarbetet med och inlicensieringen av marknadsledande ANSYS’ Discovery Live-lösningar har lyft möjligheterna att iterera med rimliga accesstider och resultat baserat på simulering.
I Creo 7.0 introducerar bolaget fluidflödesanalys i Creo Simulation Live – vilket gör omfattande simuleringslösningar i realtid möjligt för designers. Man kan iterera snabbare och designa med mer självförtroende.

Generativ design ska vara helt integrerad i Creo 7.0 designmiljö, där användare kan specificera sitt designutrymme, begränsningar och laster, material och tillverkningskrav.

Frustumteknik ger stora förbättringar inom generativ design
Mer då? En hel del, här är några exempel på vad man försett Creo med för att göra sina CAD-konsumenter på gott humör.
Generativ design: Genom att integrera Frustums generativ designteknik, Creo 7.0 gör det möjligt för designers att utnyttja kraften hos AI för att snabbt producera optimerade konstruktioner baserat på deras tekniska krav och tillverkningskrav.
• Multibody Design: Creo 7.0 introducerar ”multibody design”, i form av en ny uppsättning designverktyg som gör det möjligt för användare att utföra många designuppgifter mer effektivt, samtidigt som deras deldesign blir enklare att hantera, förstå och ändra.
• 3D-printing och additiv tillverkning: Creo 7.0 ger allmänt förbättrade tillverkningskapaciteter för additivt, inklusive vässat stöd för stokastiska och anpassade gitter, vilket ger designers större flexibilitet när de skapar sina gitterstrukturer.
Augmented Reality: Låt oss påminna om att detta är en av PTCs främsta distanser. Som vi noterade redan i samband med förra versionen: AR i deras tappning är långt ifrån gångna tiders darriga, lågreaktiva och svårhanterade lösningar. Teknologin kan förbättra sättet på vilket man utformar och samarbetar kring modellerna. Denna idag även molnbaserade teknik erbjuder ett effektivt sätt att dela designinformation och samarbeta säkert med kollegor, leverantörer, kunder och tillverkare. 
Med ”Creo AR Design Share” integrerad i varje Creosäte, kan designers och tillverkare iterera snabbare, göra färre prototyper och engagera sig i mer meningsfulla konstruktionsgranskningar. En intressant aspekt i utvecklingsarbetet är att här finns modell- och behörighetshantering för upp till 10 samtidiga deltagare i sessionen. Man kan visa 3D-modeller i mindre eller full skala i smartphones, på surfplattor och i HoloLens-glasögon. AR-upplevelserna kan nu också enkelt nås och ”displayas” med länkar, ThingMarks och QR-koder.
Kärnproduktförbättringar: Som i alla utgåvor ger Creo 7.0 ytterligare användbarhet och produktivitet för alla användare, inklusive förbättrade skisseringsfunktioner, förbättringar av 2D-spegelfunktioner och flera användargränssnittförbättringar till Sketcher-verktyget.

– Creo hjälper sammanfattningsvis designers att bygga bättre produkter snabbare genom att underlätta produktinnovation, främja återanvändning av design och ersätta antaganden med fakta. Formgivare kan gå från de tidigaste faserna av produktdesign till en smart, kopplad produkt allt inom en enda miljö, säger Brian Thompson.

– Creo har hjälpt oss att revolutionera hur vi utvecklar, producerar och underhåller våra motorcyklar, hävdar brittiska MC-tillverkare Royal Enfield, som betatestat nya Creo version 7.0.

KUNDCASE: Revolutionerar designarbetet hos brittisk MC-tillverkare
Bolaget skriver i sin pressanmälan att Creo 7.0 är tillgänglig över hela världen idag den 14 april 2020. Man har också plockat fram en betatestare, motorcykelutvecklaren Royal Enfield.
– Som Creo-kund under lång tid har det varit otroligt spännande att få tidig tillgång till Creo 7.0, säger Adrian Marshall, chef för CAD-design inom produktutvecklingsområdet hos Royal Enfield, och han fortsätter:
– Creo har hjälpt oss att revolutionera hur vi utvecklar, producerar och underhåller våra motorcyklar. Vi är säkra på att lösningen kommer att fortsätta gynna vår designprocess och göra det möjligt för oss att leverera bästa möjliga kundägarupplevelse.

Spännande att se hur Onshape utvecklas inom PTC
Även om nu versionen Creo 7.0-är intressant ser man med spänning fram emot vad bolaget ska göra när det gäller det för en tid sedan förvärvade Onshape-programmet. Här talar vi i högsta grad om Software-as-a-Service (SaaS) på en sammanhållen och numera faktiskt mycket kapable produktutvecklingsplattform. Ja, det är en annan leveransmodell än den vanliga med molnet som bas, en plattform som breddar möjligheterna kring programanvändningen rejält.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title