Annons

PTC och Siemens i topp inom IIoT – medan Software AG’s ledarposition i analytikern Forresters utvärdering överraskar

Man får med detta som bakgrund ha med i beräkningen att ingen av analytikerna står för en så att säga rakt igenom ”objektiv” utvärdering. Eller kanske rättare sagt: Skillnaderna i kriterierna för dels att överhuvudtaget få vara med och dels innehållet i de uppställda värderingsparametrarna skiljer sig åt på ett sätt som gör jämförelsen mellan IDCs MarketScape-resultat (Q1 2021) och Forresters Wave (Q3 2021) svårare att värdera.
En viktig konklusion är dock att både PTC och Siemens har ledande lösningar oavsett vilken av dessa analytiker man frågar.

VARJE ANALYTIKER TITTAR GENOM SIN EGNA LINS
För PTC är detta ingen nyhet. Deras ThingWorx-plattform finns närmast undantagslöst med i toppen på egentligen alla på marknaden förekommande analytikers utvärderingar. PTC-chefen Jim Heppelmann var tidigt ute på området – redan 2010 gjordes de första investeringarna på området med ThingWorx-köpet – och både hans energiska och visionära ledarstil har kontinuerligt fått utvecklarna i detta PLM-bolag att jobba på hårt med att vässa kapabilitererna i systemet och integrera sånt som kopplingarna till PLM-sviten Windchill, inkluderat CAD-mjukvaran Creo. I detta är t ex också utvecklingen av AR-plattformen Vuforia och serverlösningen som knyter ihop enheterna på verkstadsgolven, Kepware, liksom partnerskapet med Rockwell Automation, sånt som står ut.
Hur värderar Heppelmann den typ av utvärderingar som IDC och Forrester står för, undrade PLM&ERP News, Verdi Ogewell, och passerade frågan vidare till PTC-chefen. Svaret ligger väl i linje med diskussionen ovan:
– Varje branschanalytiker använder olika linser för att utvärdera leverantörer, och en större del av varje utvärdering är kvalitativ och subjektiv snarare än kvantitativ- och formel-baserad. Jag menar att denna typ av analyser inte är tillräckliga för att förklara små rörelser åt ett eller annat håll när det gäller strategier och kapacitet att exekvera. Rankingen är subjektiv och baseras på författarnas reaktion på information från leverantörerna. Den enda delen som är kvantitativ är marknadsandelar, och jag är glad att se att PTC förblir ledande även mot företag många gånger vår storlek, säger han.

SOFTWARE AG FÅR ÖVERRASKANDE TOPPBETYG
Detta sagt ska vi titta lite närmare på de tre utvecklarna i Forrester ledarvåg. Vi börjar med Forresters syn på Software AG.
Software AGs plattform i sammanhanget heter Cumulocity IoT och täcker det mesta, från edge computing till molnet.
”Plattformen erbjuder en omfattande bredd (t ex 3G, 4G/LTE och 5G) och alternativ för trådlös uppkoppling med kort räckvidd som är bland de mest omfattande i denna utvärdering,” skriver analytikern.
Software AG stöder också ett omfattande utbud av industriella IoT-protokoll i förhållande till andra företag som utvärderats, kompletterat med en fullt fungerande Cumulocity IoT-edge-lösning som stöder tjocka och tunna miljöer, skriver Forrester.
Även kopplingarna på ERP-sidan är väl utvecklade och med webMethods.io-integrationen kan användarna också få åtkomst till hundratals anslutningar ERP-sidan, inkluderat andra moln- och lokala applikationer. Lätthanterligt är det dessutom med ett intuitivt drag-och-släpp-användargränssnitt.
Cumulocity IoT driver enhetsanslutningsfunktioner för ett antal IoT-erbjudanden från globala telekommunikationsbolag och underbygger ADAMOS joint venture för industriella tillverkningsföretag, främst i Tyskland. Dessutom menar man att verktygen för den dagliga hanteringen av uppkopplade tillgångar är mer mångsidiga än andra leverantörers.
Svagare sida är Software AGs partnerekosystem som, ”ännu inte så omfattande som andras i denna utvärdering.”

PTC HAR VUXIT BORTOM SINA DESIGNRÖTTER
För PTC är, som ovan angavs, ThingWorx den centrala plattformen. Man konstaterar vidare att PTC, ”har vuxit bortom sina industriella designrötter, köpt företag (inklusive ThingWorx 2013 och Kepware 2016) och sedan investerat för att knyta dessa förvärv till en familj av anslutna produkter.
En annan bit man kommenterat är bolagets partnerskap med Microsoft på IIoT-området och man menar att PTC trots sin nära relation till Microsoft låtit ThingWorx förbli lika hemma i molnet eller som utplacerad edge computing-lösning. Man pekar också ut partnerskapet med Rockwell som en styrka manifesterad i t ex FactoryTalk Innovation Suite, som drivs av PTC.
Svagheterna då? Nja, det mesta ser stabilt och bra ut, även om analytikern hävdar att det finns vissa ”sömmar” mellan produkterna i IIoT-upplägget som inte är lika väl ihop-sydda som andra: ”Kepware ser annorlunda ut än ThingWorx, trots att de två produkterna är oskiljaktiga för många industriella användarcase.” Men detta är nu inget PTCs utvecklare blundar för utan man tar upp problemet, med kombinerade erbjudanden som Solution Central Edge (för närvarande i beta-läge).
Som sagt noteras att Kepware trots detta är kärnan i PTCs starka kopplings-, anslutnings- och hanteringsupplägg.
Intressant är också som vi noterade ovan att PTCs kommersiella genomslag inte matchar de industriella OEMerna i utvärderingen. I kundbasen dominerar fortfarande Nordamerika.

BEKRÄFTELSEN PÅ ATT SIEMENS BÅDE HUNNIT IKAPP OCH GÅTT OM KONKURRENTER
Siemens då? Framgångarna för Siemens Digital Industries IoT och IIoT operativsystem, MindSphere, fortsätter. Förra månadens toppranking i MarketScapes utvärdering av de nio starkaste systemen på marknaden följs idag alltså upp med en topplacering även i analytikern och undersökningsföretaget Forresters ”Wave”.
En konklusion är att positioneringen i Forresters Wave fungerar som en konfirmation på att man trots en sen start nu hunnit ikapp och i vissa avseenden också gått om de flesta konkurrenterna. Siemens utvecklingsresurser och kundstock är så starka att man dels kunnat vässa teknologin ordentligt, samtidigt som man skapat ett kommersiellt genomslag. Detta framgår också av grafiken i Wave-diagrammet, där ”marknadsnärvaro-bubblan” är klart större än konkurrenternas i utvärderingen.
IIoT-operativsystemet MindSphere är hur som helst limmet som knyter ihop bolagets växande partner-ekosystem och MindSphere World-communityn har nu 157 medlemmar.
Till styrkorna i denna plattform, som också är en del av Siemens’ PLM-portfölj Xcelerator hör lågkodplattformen Mendix. Den senare är nu efter tre år i Siemens händer lika integrerad i MindSphere-plattformen som andra delar i Siemens-mjukvarustack.
En särskild styrka är, menar Forrester, att Siemens samarbetar nära med ”superskaliga” molnleverantörer som IBM Red Hat (som hjälper till att distribuera MindSphere lokalt), SAP (som också samsäljer framför allt PLM-sviten Teamcenter), AWS (där MindSphere levereras som tjänst), och Microsofts Azure.

Vidare kan noteras att MindSphere ligger bland de tre bästa i alla tre kategorier i undersökningen – aktuellt erbjudande, strategi och marknadsnärvaro. Man får högsta möjliga betyg (5.0) i kriterierna:
• Stöd för digital industriell plattform
• Utvecklare möjliggör
• Utförandekarta
• Prestanda
• Partnerekosystem

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title