Annons

Rockwell säljer hela sin andel i PLM-bolaget PTC och köper spetsföretag inom AMR för pengarna

AUTONOMA MOBILA ROBOTAR, (AMR) har inte utan goda skäl pekats ut som nästa frontlinje inom industrirobotik. Tillväxttakten inom segmentet är mycket hög och förväntas enligt analytikern Interact Analysis växa med cirka 30 % per år under de kommande fem åren. Varför? Att transportera delar och material till löpande band och mellan tillverkningsceller är en av branschens mest komplexa och inte sällan ineffektivt utförda uppgifter, vilket ofta leder till produktions-flaskhalsar. Men med autonom produktionslogistik kan det komma att hända stora saker på detta område. Potentialen är att det kan omvandla arbetsflödet i hela tillverkningsanläggningar, vilket möjliggör avsevärda kostnadsminskningar och större driftseffektivitet.
I detta finner vi bakgrunden till nyheten från Rockwell Automation att man köper Kanada-baserade Clearpath Robotics. Detta bolag är en ledare inom autonom robotik för industriella applikationer. Med förvärvet finns det goda utsikter för Rockwell att få ordentlig fart på sitt Connected Enterprise-koncept. Clearpaths OTTO Motors Divisions AMR, fleet management och navigationsportfölj, har industriellt bevisat sig kunna dramatiskt öka genomströmningen på fabriksgolv och minska kostnaderna genom att säkerställa att komponenter och underenheter är på plats när det behövs och genom att transportera färdiga varor till en lastbil eller lager efter färdigställande.
I kombination med Rockwells starka partnerskap inom fasta robotarmar, lösningar som Independent Cart Technology och traditionellt ledarskap inom programmerbara logiska styrenheter (PLC), kommer tillägget av OTTO Motors AMR-kapacitet att skapa en mycket intressant och komplett portfölj av avancerade materialhanterings-lösningar.
- Kombinationen av autonoma robotar och PLC-baserad linjestyrning har länge varit en dröm för anläggningschefer i så olika branscher som bilindustrin och konsumentförpackade varor. Med Clearpath är Rockwell unikt positionerat för att göra den drömmen till verklighet, säger Rockwellbasen Blake Moret i en kommentar.
På PLM-sidan kan noteras två intressanta och varandra motsägelsefulla händelser visavi partnerskapet med PTC. I juni meddelade parterna att deras samarbete förlängts, men nu i början av augusti stod det klart att Rockwell sålt hela sitt PTC-innehav – som köptes för en miljon dollar 2018 – för 822 miljoner dollar. Dessa pengar används nu för att delvis finansiera köpet av Clearpath.

Enligt Interact Analysis förväntas alltså marknaden för AMR inom tillverkning växa med cirka 30 % per år under de kommande fem åren, med en uppskattad marknadsstorlek på 6,2 miljarder dollar till 2027. Inte undra på att Blake Moret, Rockwell-chefen är mycket nöjd över köpet av Clearpath:
– Absolut, vi kommer tillsammans att förenkla den svåra och arbetsintensiva uppgiften att flytta material och produkter genom ett orkestrerat och säkert system för att optimera driften genom hela tillverkningsanläggningen, säger han och tillägger att detta kan ske, ”i praktiskt taget alla diskreta och hybridvertikaler, vilket optimerar planering, drift och personal.”

Autonom logistik blir en nödvändighet
Data från Rockwells lösningsutbud avseende tillverkningssidan och OTTO Motors AMRer kommer att utnyttjas i AI-drivna Software-as-a-Service-baseradse applikationer för informationshantering, exempelvis ur Rockwells Plex- och Fiix-portföljer. Med detta kommer Rockwell att leverera en enhetlig lösning för tillverkning, som möjliggör autonomt utförande och optimering för att öka effektiviteten och möjliggöra spårbarhet och realtidsjusteringar. Den kombinerade tekniken kommer också att förstärka Kalypsos konsultverksamhet inom produktionslogistik.
– Industrikunder är under ständigt ökande press att göra mer med mindre. Autonom produktionslogistik blir en nödvändighet för att nå målen och förbli konkurrenskraftig. Vi är glada över att ansluta oss till Rockwell och hjälpa till att utöka deras ledande position inom avancerad materialhantering, säger Matt Rendall, medgrundare och CEO för Clearpath, och tillägger att, ”tillsammans kommer vi att skapa säkrare och mer produktiva arbetsplatser med autonom teknik.”

Clearpath, som grundades 2009, började erbjuda robotteknologi till globala forsknings- och utvecklingsmarknader och lanserade 2015 sin OTTO Motors Division.

Förvärvet kommer, som noterades i ingressen, att finansieras av en del av intäkterna från försäljningen av Rockwells investering i PTC. Clearpath kommer att rapportera till Rockwells operativa segment Intelligent Devices.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title