Annons

SAP och Microsoft tar samarbetet till nya nivåer

De stora jättarna i IT-branschen närmar sig varandra. Igår meddelade Microsoft och affärssystemledaren, SAP, att man kommer med ett integrerat erbjudande för att ge företagskunder en karta som visar hur man utvecklar ”affärsinnovation” i molnet, under säkerhetens stjärna.
Vad man nu kommer att göra är att distribuera varandras molnlösningar internt. Tillsammans kommer man sedan att gå på marknaden med, vad man betecknar som, ”de främsta lösningarna som finns och som tillhandahåller gemensamma supporttjänster för att säkerställa de bästa molnupplevelserna för kunderna”.
I ett gemensamt uttalande påpekas också att detta tar bolagens samarbete till nästa nivå.

Stora ord, men vad innebär detta i praktiken?
Enligt pressmaterialet, kommer SAP HANAs Enterprise Cloud (SAPs privata, ”managerade” molntjänst) på Microsofts molnplattform, Azure, göra det möjligt för kunder att köra SAP S/4HANA i ett säkert, hanterat moln. Dessutom kommer Microsoft att distribuera SAP S/4HANA på Azure för att köra sina egna interna finansprocesser.
Å andra sidan kommer SAP kommer att flytta sina centrala interna affärskritiska system till Azure.
Slutligen kommer SAP Ariba, som för närvarande körs på Azure, att titta närmare på möjligheterna att ytterligare expandera denna användning när det gäller upphandlingsapplikationer.

”Ett långsiktigt partnerskap”. Tillsammans, menar man, ”kan SAP och Microsoft hjälpa företag att vässa användningen av SAP-applikationer i molnet”.

– När tekniken, som den gör idag, förvandlar företag och branscher, söker organisationerna efter rätt plattformar och pålitliga partners för att hjälpa till att accelerera sin digitala omvandling, säger Microsoftchefen Satya Nadella. Med hjälp av vårt långsiktiga partnerskap ska Microsoft och SAP inte bara förbättra sina egna produkter för de egna organisationerna; utan också ge våra företagskunder möjlighet att köra sina mest missionskritiska applikationer och arbetsbelastningar med SAP S/4HANA på Azure.

Ökad digitaliseringstakt för ökad konkurrenskraft. Till saken hör att storföretag i allt högre grad flyttar sina affärskritiska system till molnet för att utnyttja de fördelar som den digitala transformationen kan ge. Det handlar om sånt som bättre kundrelationer, större flexibilitet för anställda, strömlinjeformade verksamheter, nya affärsmodeller och nya produkter och tjänster.
Enligt analytikern Gartner tror exempelvis två tredjedelar av alla företagsledare att deras företag måste öka takten i digitaliseringstransformationen för att förbli konkurrenskraftiga.  I skenet av detta ska konstateras att SAP och Microsoft, som de överlägset största leverantörerna av teknik- och mjukvaruplattformar till de globala storföretagen, är angelägna om att ge kunderna den säkra och pålitliga väg till digital transformation de vill ha. Säkerhetsfrågorna går igen och både Microsoft och SAP inser att det blir lättare att gemensamt hitta och åtgärda svaga punkter för att göra digitaliseringen smidigare och de digitala upplevelserna rikare.

– Vi tar vårt partnerskap till nästa nivå med den här nya möjligheten att köra SAP S/4HANA i Microsoft Azure-miljön, sa SAPs CEO Bill McDermott redan 2016 under en gemensam diskussion på scenen under SAPs storevent, Sapphire Now.
– Världens viktiga företag litar på Microsoft och SAP och tillsammans kommer vi att hjälpa dem att vinna denna revolution.

SAP S/4HANA körs på Azure av båda jättarna. SAP och Microsoft kommer sålunda båda att köra SAP S/4HANA på Azure för sin interna verksamhet. Microsoft byter sina interna system – som inkluderar äldre SAP-finansieringsapplikationer – och kör med SAP S/4HANA Finance-lösningen på Azure.
Microsoft planerar också att ansluta SAP S/4HANA till Azure AI och analystjänsterna där för att få till  en effektivare finansiell rapportering och, ”ett mer kraftfullt beslutsfattande”.
För SAPs del innebär det att man migrerar mer än ett dussin affärskritiska system till Azure för att få tillgång till, ”optimal effektivitet, flexibilitet och innovation som plattformen erbjuder”. Detta inkluderar SAP S/4HANA-mjukvaran som stöder Concur, ett SAP-företag.

Båda företagen ska också dokumentera de interna projekten för att ge kunderna vägledning och bra företagsarkitekturer för implementering av SAP-applikationer på Azure.

Med SAP HANA Enterprise Cloud på Azure, menar man, ”får kunderna det bästa av båda världarna: Applikationshantering och produktkompetens från SAP och ett globalt, pålitligt och intelligent moln från Microsoft Azure, inklusive utbudet av Microsoft-molntjänster.

Om detta sedan är bra för kunderna återstår att se. Ju större leverantörerna blir, ju mer gemensamt de agerar, desto svagare blir i allmänhet kundernas sits när det gäller påverkan i största allmänhet och prisfrågor i synnerhet. Det behöver ju inte vara så i detta fall, men risken finns.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title