Annons

SAPs Cloud chef tar över när IFS-basen Alastair Sorbie går

Svenska ERP-utvecklaren IFS byter VD och koncernchef. Idag meddelar hittillsvarande chefen, Alastair Sorbie, att han drar sig tillbaka efter 12 år vid rodret för bolaget, vars IT-svit Applications blivit en stor global framgångssaga, framför allt inom ”midmarket ERP”, projekthantering, EAM (underhållssystem) och FSM (fältservicelösningar). Sorbie kommer efter pensioneringen att bli kvar som en del i IFS-ägarens, EQT, industriella nätverk.
Ny CEO för IFS blir Darren Roos, som tillträder jobbet i samband med kvartalsskiftet Q1/Q2 i april. Roos kommer närmast från positionen som chef för tuffa konkurrenten SAPs Cloud ERP-verksamhet och han var en av huvudrollsinnehavarna är tyska Software AGs trefaldigade sin tillväxt under Roos chefsskap.
- Det är ett privilegium att få äran att leda IFS in i nästa kapitel. Bolaget har under Sorbies tid utvecklats till en otrolig affär. I kombinationen mellan bolagets starka ERP-arv, ledarskap inom EAM, FSM och extremt god kundtillfredsställelse är det den perfekta plattformen för att spela en dominerande roll i världens programvaruindustri, säger den tillträdande IFS-basen.
Missa inte PLM&ERP News TV-reportage med avgående Alastair Sorbie som publicerats på vår amerikanska systersajt, ENGINEERING.com.

För att titta på webb TV-reportaget med Alastair Sorbie – klicka på rubriken:
ERP Player IFS is in Attack Mode: “Tigers Like Other Tigers” – TV Report

Viktig roll. Det blir alltså per den 1 april som Darren Roos tillträder sin nya post. Han gör det i ett mycket intressant läge för den EQT-ägda ERP-spelaren. IFS har under Sorbies ledarskap tagit stora kliv mot att bli en global spelare. Klart är också att Sorbie spelat en viktig roll i detta. IFS har under hans chefsskap kunnat visa upp 10-procentiga årliga tillväxttal. Bolaget har också utvecklats mycket väl ur teknologisk synvinkel; inte minst med den under 2015 lanserade version 9 av Applicationssviten. Denna förde i ett slag upp bolaget i ledarposition i flera analytikers utvärderingar. Både Gartner och ARC Advisory har exempelvis pekat ut bolaget som ledande när det gäller förmåga att exekvera inom midmarket-ERP såväl som inom EAM och FSM. Antalet kunder och användare har också vuxit kraftfull och man idag mer än 1,1 miljoner användare och finns representerade på i stort sett alla kontinenter.

Högt ställda ambitioner. En tuff konkurrent har i sammanhanget utgjorts av tyska ERP-jätten SAP. Men IFS har kunnat utmana bolaget inom sina specialområden och i kraft av sitt fokus med anpassade lösningar inom industrisegment som flyg, försvar, olja & gas, tillverkning och global logistik.

Att man nu tar in en SAP-man som exekutiv toppledare är på något vis också symptomatiskt för bolagets högt ställda ambitioner.
– Jag tar med mig mina erfarenheter och färdigheter specifikt kring företag som skalar upp sverksamheter, kring sånt som att bygga molnkapabiliteter och etablering av högpresterande team för att möjliggöra för IFS att fortsätta blomstra.

Beprövad företagsledare med SAP-bakgrund. Darren Roos är som sagt också en beprövad företagsledare inom programvaruindustrin. Han har ett utmärkt ”trackrecord” när det gäller att etablera och skala upp globala mjukvaruföretag. Senast var Roos chef för SAPs Cloud ERP-verksamhet och dessförinnan var han som VD den drivande kraften i Software AGs internationella expansion, vilket resulterade i trefaldig omsättningsökning.
– Jag ser fram emot att träffa och engagera mig med de 3 500 kvinnorna och männen som har byggt upp IFS-verksamheten och de 10 000 kunderna och partnerna som gör detta bolag till en ledande spelare, säger Roos.

Siktar på utökad ledarposition. Per Franzén, partner hos EQT (ägare till IFS), kommenterar förstås också bytet på topposten. – Darren Roos’ erfarenhet, kunskap och bevisade kapacitet när det gäller att bygga framgångsrika företag på de marknader där IFS verkar gör honom till ett utmärkt val som VD. Utnämningen av Roos kommer i en tid då IFS har en verklig möjlighet att generera ytterligare fart i branschen och utöka sin ledarposition. Det här är goda nyheter för kunder, samarbetspartners och självklart anställda.

Avgående IFS-chefen Alastair Sorbie. Missa inte webb TV-reportaget med Sorbie på PLM&ERP News amerikanska systersajt ENGINEERING.com. Det är PLM TV News chefredaktör som träffat Sorbie och diskuterat kring framgångsfaktorer, analytikernas betydelse för denna svenska framgångssaga. Men vi har också talat med bolags kunder som Polygon och norska globala industrfärgtillverkaren Jotun. Klicka på länken: ”Tiger like other tigers” för att titta. Reportaget säger en hel del om det arv som Darren Roos nu ska ta till nästa nivå.

Franzén konstaterar också att Alastair Sorbie spelat en mycket viktig roll i bolagets tillväxt och framgångar på marknaden.
– Han har haft ett stor engagemang för företaget och vi är tacksamma för att etablerat IFS som den framgångsrika affären den är idag. Vi ser också fram emot att fortsätta arbeta med Alastair Soebie som en del av EQTs industriella nätverk.

Stolt över sitt globala bygge. Sorbie själv säger i en kommentar kring sin pension att han är stolt över att ha byggt IFS i en global organisation under sina 12 år som VD och koncernchef.

– Jag vill tacka de många kollegor som har varit med på denna resa – de har hjälpt till att upprätthålla en kultur som gör det möjligt för IFS att attrahera och behålla begåvade medarbetare och branschledande kunder. Jag önskar dem, Darren Roos och hela IFS-samhället det allra bästa för framtiden.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title