Annons

Schneiders, Capgeminis och Qualcomms samarbete accelererar 5G-baserad industriell automation

En av de industriella poängerna med 5G är att man kan slippa trådbunden kommunikation när man ska preparera en produktionslina. Tänk er att slippa dra om kablar för att anpassa linan till en speciell produktvariant och istället bara genomföra anpassningen trådlöst.
Automatiserade system av denna typ kan öka produktiviteten, säkerheten och operativa prestanda rejält, men kräver 5Gs snabba reaktionstider, hög precision och tillförlitlighet, 24/7 tillgänglighet och både manuella och autonoma funktioner. Dessutom behöver flera system samexistera i samma nätverk med videokameror för övervakning och fjärrstyrning, och PLCer (Programmable Logic Controllers) för olika styrfunktioner, inklusive automation, fjärrkontroll och säkerhetsfunktioner. En finess med 5Gs inbyggda egenskaper med låg latens gör att systemet kan ersätta fiberkablar i fjärrstyrnings-operationer, vilket tar itu med behovet av att förenkla nätverkskomplexiteten, minska ledningar och tillhandahålla pålitlig anslutning på lång sikt.
De här sakerna börjar nu hända i allt större omfattning. Vid MWC Barcelona 2023 lanserade t ex Schneider Electric, Capgemini och Qualcomm ett samarbete kring en första i sitt slag 5G-aktiverad automatiserad lyftlösning. Företagen har gått samman med design och installation av lösningen vid Schneider Electrics hisslabb i Grenoble, Frankrike. Genom att ersätta trådbundna anslutningar med trådlösa och förena befintliga trådlösa anslutningar från Schneider Electrics industriella automationssystem, demonstrerar 5G Private Network-lösningen hur den kan förenkla och optimera digital teknikdistribution i stor skala över industrianläggningar – från stålverk till hamnar.
Även DASSAULT Systèmes deltog vid MWC 2023 under temat, "Accelerera högteknologisk innovation med virtuella tvillingupplevelser."

Från flygelektronik och fordonsindustri till ståltillverkning och frakt, spelar hissapplikationer en viktig roll i försörjningskedjan och tillverkningsoperationerna, där tunga material och varor transporteras över vad som kan vara hundratals meter. Dessa kranapplikationer är designade för att fungera i utmanande industriella miljöer, till exempel under extrema temperaturer och över stora avstånd.
– Digital transformation hjälper våra kunder att skapa stegvisa framsteg inom produktivitet, effektivitet och hållbarhet, men inget företag kan göra det ensamt, säger Marc Lafont, VP för ”Innovation and Upstream Marketing” på Schneider Electric. Han fortsätter:
– Vi har alltid varit en förespråkare för samarbete och den innovation som följer med det. Denna banbrytande end-to-end 5G privata nätverks-hissningslösning är ett perfekt exempel på kraften i att arbeta tillsammans när vi testar det på slutanvändarplatser i år. Dessutom kommer vi på kort sikt att validera fler industriella 5G-användningsfall i olika applikationer för diskret tillverkning, hybridautomation och processautomation. På medellång sikt kommer vi att experimentera med djupare integration av 5G-teknik i vår automationsutrustning.

Tre utvecklingspartners med komplementära styrkor
Hur har samarbetet fungerat? Capgemini har arbetat nära Schneider Electric för att designa en optimerad end-to-end 5G-lösning och identifiera affärsresultat på Schneider Electrics industriella användningsfall. De har också tillhandahållit systemintegrationsstöd baserat på Qualcomms senaste innovationer och hjälpt Schneider Electric att integrera 5G-nätverket med deras användningsfall, för att karakterisera och optimera systemet.

I detta, menar partnerna att kombinationen av Schneider Electrics expertis inom industriell automation, Qualcomms kunnande inom trådlösa teknologier, datorer och AI-innovationer, och Capgeminis praktiska erfarenhet av nätverksdistribution och systemintegration korsats på ett sätt som vässat prestanda och samtidigt eliminerat komplexitet, vilket resulterat i snabbare tid till marknaden och förbättrade KPIer för kunder inom automatiserade lyft.

Fotis Karonis, gruppledare för 5G och Edge Computing på Capgemini.

Trådlös och automatiserad lyftning
Fotis Karonis, gruppledare för 5G och Edge Computing på Capgemini pekar också han på styrkan i att samarbeta på denna nivå:
– Detta att flera utvecklare samarbetar med kunder för att dra nytta av teknologier för att förnya och skapa nya användningsfall för sin bransch är synnerligen värdefullt visar det nu annonserade exemplet.
5G end-to-end-lösningen anpassad för Schneider Electrics lyftsystem visar också onekligen på mervärdet av 5G för industriell kommunikation och illustrerar verkligen dess potential att transformera ett industrisegment.  Fotis Karonis igen:
– Avancerade anslutningsmöjligheter, 5G och avancerad datorteknik är starka möjliggörare och acceleratorer för denna utveckling mot en digital ekonomi och innovativa användningsfall. De tillåter industriella kunder att designa om system och processer och göra dem mer effektiva, smidiga och intelligenta.

Även Dassault Systemes visade upp 5G-relaterade lösningar på MWC 2023
Även DASSAULT Systèmes deltog vid MWC 2023: Accelerera högteknologisk innovation med virtuella tvillingupplevelser.
PLM-utvecklaren Dassault var även de deltagare vid Mobile World Congress där de visade upp hur dess 3DEXPERIENCE-plattformen gör det möjligt för högteknologiska tillverkare att accelerera hållbar innovation. Bolaget menar att både nästa generations datorer och privat 5G digital infrastruktur driver upptaget av Industry 4.0 bland världens tillverkare. Något som kräver komplexiteten i digital transformation och processautomation att överträffa traditionella digitala metoder. Man pekade i detta på digitala tvillingar och hur 3DEXPERIENCE-plattformen utnyttjar, ”vetenskaplig och fysiskt korrekt data, samarbete, modellering och simulering för att förenkla föreställningen, valideringen och driften av produkter, processer och verksamheter.”
Dassault Systèmes visade också upp fem användningsfall på privata nätverk och edge computing, smart tillverkning av virtuella tvillingar, konstruktion av anslutna enheter, halvledarinnovation och simuleringsdriven innovation i sina mässmontrar.
DS’ Olivier Ribet (bilden ovan), EVP, var bland de som deltog och Stéphane Sireau, VP High-Tech Industry, som PLM&ERP News tidigare intervjuat.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title