På de 55 % av företagen i AMR Reaearch’s Life Sciences-undersökning som nu utvärderar PLM-lösningar, menar Siemens, ”inser man behovet av en PLM-plattform för att svara på de tuffaste utmaningarna som deras innovationsprocess står inför idag, varav tillverkning och distribution är viktiga framgångsnycklar vid sidan av FoU.”
En högst rimlig tolkning av AMR-studien, men vilken roll kan Dotmatics-köpet spela i detta? Vi har tittat på saken i dagens artikel, men först ett par ord om Dotmatics.
Vilka är Dotmatics?
I pressmaterialet skriver Siemens att den förvärvade spelaren, ”är ledande inom forskning och utveckling av vetenskaplig programvara som kopplar samman vetenskap, data och beslutsfattande.” Tyngdpunkten i verksamheten vilar på bolagets FoU-plattform Luma och applikationer som GraphPad Prism, SnapGene och Geneious, som driver effektivitet och accelererar innovation i läkemedelsbranschen.
Bolagets VP för Software Engineering (mjukvaruutveckling) för Luma, Scott Stunkel, skriver i en blogg post på nätet: ”Inom läkemedelsupptäcktens område är vetenskaplig intelligens lika viktig som dataintelligens. För att organisationer ska kunna utnyttja möjligheterna med generativ AI måste alla verktyg vara väl förtrogna med vetenskapliga arbetsflöden och domänexpertis. För att få AI-användningsfall i produktion snabbare måste du kunna mata in en gigantisk tratt av vetenskaplig data till molnet, göra den AI-data redo och dra nytta av nya AI-funktioner som erbjuds av avancerade dataintelligensverktyg. Idag gör Dotmatics det genom Luma Platform, som hjälper till att organisera data och tillhandahålla styrd, konfigurerad åtkomst och dataflöde mellan olika kund-ekosystem.”
Dotmatics har också har en stor och intressant användar-community, med mer än 2 miljoner forskare och över 14 000 kunder, i vilken Dotmatics lösningar hjälper till att skapa en hälsosammare värld.
På personalsidan bemannas man av ett globalt team på mer än 800 personer dedikerade till att stödja sina kunder i över 180 länder. Företaget har sitt huvudkontor i Boston, med 14 kontor och FoU-team runt om i världen.
Thomas Swalla, Dotmatics’ CEO, säger i en kommentar att man under nuvarande ägaren, Insight Partners, uppnått en anmärkningsvärd tillväxt och portföljexpansion och noterar också värdet av att nu komma in i Siemens-miljön:
”Genom att kombinera vår nästa generations vetenskapliga intelligensplattform och branschledande vetenskapliga applikationer tillsammans med Siemens Digital Twin och AI-kapacitet, kommer vi att driva en ny våg av innovation inom biovetenskaplig FoU. Tillsammans kommer vi att påskynda innovationscyklerna för våra kunder och hjälpa forskare att göra banbrytande upptäckter som formar framtidens innovationer snabbare än någonsin tidigare.”
Under 2025 räknar Siemens med att bolaget kommer att generera intäkter på runt 300 miljoner dollar (ca tre miljarder kronor).
Decennielånga utvecklingstider
Snabb innovation är alltså av stort värde för en aktör i den tuffa läkemedelsbranschen. Till saken hör att få industrigrenar har så tuffa produktframtagnings-resor mot en framgångsrik satsning som denna. Att utveckla ett läkemedel handlar oftast om processer som sträcker sig över 10-15 år. Detta inkluderar sånt som research, upptäckt och patentansökan, toxicitetsstudier, farmakologi, kliniska prövningar, produktregistrering och godkännande, och slutligen industriell uppskalning med tillverkning, marknadsföring och försäljning. Allt under mycket strikta säkerhetsförhållanden och omfattande regulatoriska krav. Sett i detta perspektiv är det kanske inte så överraskande att det är svårt att utveckla effektiva modeller för produktframtagning. Det är också ett välkänt faktum att läkemedelstillverkning är en av de minst effektiva industrierna i näringslivet.
Analytikern Forresters konsultinggren har tagit temperaturen på de största spelarna i branschen och genomfört en undersökning där man tittat närmare på vilka de främsta utmaningar är. I rapporten, ”Transforming Pharmaceutical Manufacturing: Overcoming Hurdles With Digital Innovation”, som PLM&ERP News tidigare rapporterat om, redovisas svaren på en rad frågor kring tillverkningsprocesser, kvalitetssäkring och testning. De tillfrågade är 161 tekniskt ansvariga beslutsfattare på läkemedelsproducerande företag med en årlig vinst på minst 1 miljard dollar, motsvarande runt 10 miljarder svenska kronor. Undersökningen genomfördes december 2024 till januari 2025.
Slutsatserna i Forrester-undersökningen är intressanta i digitala tvilling-perspektivet:
Bara 17 % av de svarande använder för närvarande en digital tvilling av sin anläggning, vilket innebär att läkemedelsindustrin ligger efter andra branscher. När det gäller nya projekt använder däremot fyra av fem företag (79 %) digitala tvillingar för att förbättra samarbete och precision i design.
Flera intressanta PLM-kopplingar
Bland nyckelbitar som kan kopplas till PLM-lösningar i produktutvecklingen inom Life Sciences finns t ex sånt som regelefterlevnad. Denna är avgörande för att säkerställa patientsäkerhet och produkteffektivitet. Organisationer behöver här integrerade lösningar som ger spårbarhet, samarbete och automatisering för att möta förändrade regulatoriska krav på globala marknader.
Kvalitetsledning inom detta område är enormt komplext där det gäller att kunna navigera i ständigt föränderliga standarder som fastställs av organisationer som FDA och EMA. Här krävs robusta system för att hantera CAPA, avvikelser och revisioner med operativ effektivitet. Utmaningen ligger i att etablera och behålla kvalitetsnormerna från design till tillverkning, parallellt med de globala variationer som finns.
Tittar vi sedan på kopplingarna till PLM relaterat till tillverkningssidan kan man ifråga om medicintillverkning definiera att området ligger inom ramen för vad som brukar definieras som processtillverkning, till skillnad mot diskreta tillverkningsprocesser som präglar allt ifrån sånt som fordons- till mobiltelefontillverkning. Processtillverkning är vanlig för sånt som läkemedels-, kemi- och bioteknikindustrin. Vid processtillverkning är de relevanta faktorerna ingredienser, inte delar; formler, inte stycklistor; och bulkmaterial snarare än enskilda enheter. I processtillverkning blandas alltså oftast ingredienser samman för att skapa läkemedel, kemikalier, och plaster, för att ta några exempel.
Siemens styrkor i detta är flera relaterat till PLM- och automationskopplade lösningar, framför allt med Opcenter Execution Process-sviten. Varor som produceras genom processtillverkning tillverkas i partier – ändliga kvantiteter som vanligtvis mäts i massa eller volym – eller via kontinuerlig bearbetning. Vid batch-bearbetning utförs sekvensen av processoperationer för en viss produkt på en batch-för-batch-basis. Vid kontinuerlig bearbetning flyttas enheter av materialen/mellanprodukterna från ett bearbetningssteg till nästa utan avbrott, så att varje bearbetningssteg utförs kontinuerligt, från en enhet till nästa. En processtillverkningsindustri måste ofta spåra bearbetningsparametrar och testresultat för varje batch, eller vid fastställda intervall baserat på volym eller massa i kontinuerligt flödesbearbetning. Detta krav kan hanteras genom pappersregister, men processindustrier antar elektroniska batch-register (eBR) för att tillverka mer och mer för att effektivisera registerföringen.
Stora värden i att skala upp Siemens teknologi till Life Sciences
En övergripande konklusion är att i vilket perspektiv man än ser på saken är alltså den kommersiella grunden för att göra en tung satsning på Life Science-området mycket lovande ut. Förvärvet av Dotmatics är också en del av tillväxtprogrammet ONE Tech Company, och stärker allmänt Siemens ledande position inom industriell mjukvara, inte minst ur en intäktssynvinkel:
”Absolut,” säger Ralf P. Thomas, CFO för Siemens AG, och pekar på Dotmatics starka finanser: ”Förvärvet av bolaget driver vid sidan av sina teknologiska styrkor också starka intäktssynergier och är mycket lönsamt och kassagenererande. Finansiering av köpet kommer i första hand att tillhandahållas genom försäljning av aktier i börsnoterade bolag, inklusive Siemens Healthineers.”
Genom förvärv som detta, såväl som FoU-investeringar inom områden inklusive mjukvara, AI-aktiverade produkter, uppkopplad hårdvara och hållbarhet, prioriterar Siemens tydligt allokering av kapital till strategiska tillväxtområden.
Generellt är en konklusion att förvärvet av Dotmatics att det möjliggör för Siemens att skala upp och över sin teknologi till Life Sciences och att därmed till fullo ta itu med tillväxtmöjligheter på denna marknad. Det kommer att göra det möjligt för den tyska PLM-giganten att kombinera sin omfattande tillverkningsexpertis, industriella simulerings- och AI-förmåga med Dotmatics ledande kompletterande applikationer, vilket skapar en första i sitt slag, end-to-end digital tråd som kopplar samman data från forskning till produktion inom Life Science.