Annons

PLM & Automation: Siemens stärker greppet om batteriindustrin – norska Morrow senaste kapet

Siemens Digital Industries har under den senaste tiden annonserat en rad intressanta order på bolagets PLM- och automationslösningar relaterat till batteriindustrin, beställningar som befäster bolagets position som industriledare när det gäller IT-, automations- och hårdvarustöd till detta segment. Dels handlar det om tre norska bolag, Morrow, Beyonder och Freyr. Dels två kinesiska aktörer, Lishen Battery och Tianneng.
Norska Morrow Batteries är den senaste spelaren på batterimarknaden att teckna avtal med Siemens, vilket måhända är mest intressant i ett nordiskt perspektiv. I detta startar man med Siemens MES-lösning/SCADA, men en logisk utveckling är att detta kommer att utvidgas till flera mjukvaror inom Xcelerator-portföljen, som Teamcenter (PLM/PDM) och NX CAD.
Norska Morrow Batteries är den senaste spelaren på batterimarknaden att teckna avtal med Siemens, vilket måhända är mest intressant i ett nordiskt perspektiv. I detta startar man med Siemens MES-lösning/SCADA, men en logisk utveckling är att detta kommer att utvidgas till flera mjukvaror inom Xcelerator-portföljen, som Teamcenter (PLM/PDM), NX CAD och relaterade simuleringslösningar.
Bolaget är särskilt intressant i perspektivet av inriktningen man har i sin mission, att utveckla och leverera nästa generations batterier med katodmaterial (LNMO). I dessa batterier ersätts kobolt, minskar nickel och litium, och maximeras användningen av rent och det i naturen rikligt förekommande manganet. Mangan är ett metalliskt grundämne som liknar järn. Det används ofta i legeringar med järn i till exempel rostfritt stål och är det 12:e vanligaste grundämnet i jordskorpan (medräknat syre som är vanligast).
Avtalet innefattar att optimera Morrows produktion baserad på Siemens automatiserings-, digitaliserings- och elektrifieringslösningar kring battericellsproduktions-teknologi.
- Extrem precision är avgörande för att uppnå den kvalitet som krävs för att lyckas med batteriproduktion. Att automatisera så många processer som möjligt med den senaste tekniken behövs för att minska mängden skrot till ett minimum och uppnå högkvalitativ volymproduktion, kommenterar Morrow Batteries CEO, Lars Christian Bacher.
Till bakgrunden hör att Siemens har satsat hårt på just PLM- och automationsstöd för rationell batteriutveckling och -tillverkning. För svenskt vidkommande kan noteras, som PLM&ERP News rapporterat i ett flertal artiklar, att också Northvolt huvudsakligen byggt upp sin produktframtagningslösning på mjuk- och hårdvaror från Siemens byggt på det s k Closed-Loop Manufacturing-konceptet och en avancerad digital tvilling-teknologi. Men i detta sammanhang finns också ABB med på leverantörslistan.
Kopplat till dessa nyheter har PLM&ERP News också gjort en djupintervju med Siemens Digital Industries seniora direktör för Battery Industry, Puneet Sinha, som kommer att publiceras både på PLM&ERP News och på vår amerikanska systersajt, ENGINEERING.com.

Åter till det nära nog dagsfärska avtal Siemens tecknat med Morrow, så är denna norska batteriaktör grundat 2020 och har sitt huvudkontor i Arendal. Bolaget har i dagsläget över 130 batterispecialister anställda på fyra kontor internationellt.

Digitaliserar hela värdekedjan
Avtalet med Siemens innefattar att optimera Morrows produktion baserad på Siemens automatiserings-, digitaliserings- och elektrifieringserbjudande för att möjliggöra innovativ battericellproduktions-teknologi och lösningar. Men här ingår även att integrera och digitalisera hela battericellproduktionens värdekedja, inkluderat FoU och teknikutveckling, för att säkerställa en långsiktigt hållbar konkurrenskraftig fördel.
– Morrows ambition är att vara i toppklass inom produktion med de lägsta kostnaderna, och vi ser fram emot att fortsätta arbeta med Siemens för att uppnå den ambitionen, säger Bacher.

Digital tvilling i centrum
Ett relevant område för samarbete är en virtuell fabrikslösning (digital tvilling) med simuleringsmöjligheter för fördesign och optimering av anläggningsdesign, manuell drift och materialflöde. Den digitala tvillingen ska möjliggöra en virtuell uppskalningg av fabriken och copy-paste-lösningar för framtida fabriker.
Mer om hur Siemens ser på denna teknologiuppbyggnad kommer att behandlas i den kommande djupintervjun med seniora direktören för bolagets Battery Industry-avdelning, Puneet Sinha.
– Vi är glada över att samarbeta med Morrow och är glada över att vara med och bygga en helt ny industri i Norge. Detta samarbete kommer att utnyttja båda företagens expertis för att driva innovation inom battericellstillverkning och bidra till en mer hållbar framtid. Det finns få branscher där digitalisering, automation och processtyrning är viktigare än vid tillverkning av batterier, kommenterar Nils Klippenberg, CEO för Siemens AS.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title