Annons

Smart digital tillverkning är en verkligt tung poäng i Siemens partnerskap med globala läkemedelsjätten Merck

Från massproduktion till modulär produktframtagning byggt på XCELERATOR-PLATTFORMEN sätter en NY STANDARD. Siemens Digital Industries och läkemedelsjätten Merck har signerat ett MoU (Memorandum of Understanding) som går ut på att vässa produktion inom tre av Mercks affärssektorer: Hälsa, Life Science och Electronics. Bakgrunden är att Siemens, efter att ha infört Xcelerator-plattformen på bolaget, tillsammans med Merck ska ta smart tillverkning till nästa nivå. Man kan kalla det för ett partnerskap i det att bolagen tillsammans ska utveckla lösningarna, men en naturlig innebörd är också att Merck kommer att investera i Siemens Digital Industries lösningar.
”Genom att kombinera Mercks expertis inom dessa viktiga sektorer med Siemens banbrytande hård- och mjukvara övergår vi från ett koncept med massproduktion till ett koncept byggt på ett modulärt tillvägagångssätt, vilket sparar tid och ökar flexibiliteten. Med det nu signerade MoU-avtalet strävar vi nu efter att sätta nya globala standarder för den framtida produktionen,” säger Cedrik Neike, CEO för Siemens Digital Industries och styrelsemedlem i Siemens AG. Från Merck var det Kai Beckmann, CEO Electronics business och styrelsemedlem i bolaget, som signerade MoU-avtalet.
Det hela handlar alltså i stor utsträckning om att driva den digitala transformationen vidare på Merck genom strategiska projekt inom alla de tre ovan angivna affärssektorerna.
I pressmaterialet beskrivs saken som en strävan att nå nästa nivå av automation. Med Siemens och Xcelerator-plattformen som föredragna partners/lösningar i detta utvecklingsarbete hävdar Mercks Kai Beckmann att målet är att få ut nya produkter på marknaden snabbare, mer kostnadseffektivt och med ett ökat fokus på hållbarhet. Man talar om ”Smartfacturing”, vilket är en förkortning för Smart Manufacturing.
”Smartfacturing är avgörande för att uppnå målen, och Siemens är en synnerligen rimlig partnern i denna resa. Deras djupa domänexpertis och mångåriga förtrogenhet med Merck positionerar dem unikt för att snabbt implementera och skala vår vision," konstaterar Beckman.
Centralt i detta partnerskap är Siemens Xcelerator-plattform, som kommer att förse Merck med de mjuk- och hårdvarulösningar som behövs. En nyckelfaktor är modulär produktion baserad på ”plug & produce-principen”. Detta tillvägagångssätt gör att individuella processmoduler enkelt kan läggas till, tas bort eller omkonfigureras, vilket avsevärt minskar tiden till marknaden, ökar flexibiliteten, sänker investeringskostnaderna och kan bidra till att minska CO2-utsläppen. Detta sätt att lägga upp komponenterna i produktframtagnings-arbetet ligger mycket nära de s k Product Innovation Plattformar (PIP) som de ledande PLM-analytikerna på Gartner och CIMdata gemensamt introducerade 2014. En produktinnovations-plattform definierades som en uppsättning modulära och lätt utbytara funktionella domäner som utvecklas kring processer, livscyklar och tekniska domäner som systemidéer, också med sånt som lönsamhetshantering, kvalitet och regelefterlevnad.

Merck, som är en av de största farmaceutiska, teknik och vetenskapsbolagen i världen, driver en ambitiös digital transformationsagenda. Omsättningen var 2023 över 21 miljarder euro. Bolaget ligger också i framkant av forskningen för att leverera innovativa hälsolösningar som främjar förebyggande och behandling av sjukdomar hos människor och djur. Kärnan i bolagets utvecklingsarbete kommer som ett resultat av samarbetet med Siemens att i stora delar bygga på den digitala omvandlingen av tillverkningen, Smartfacturing. Samförståndsavtalet introducerar en centraliserad förvaltningsstruktur för att effektivisera beslutsfattande och ett avtalsramverk för att snabba upp partnerskapsavtalet, vilket öppnar dörrar till nya affärsmöjligheter och branschledande framsteg. Samarbetet syftar till att driva innovation, minska komplexiteten och skapa tillväxt för båda företagen.

Exemplet med den modulära GMP-produktionslinjen
Ett färskt exempel på framgångsrikt samarbete är den modulära tillverkningslinjen för GMP-produktion (Good Manufacturing Practice) hos Merck, baserad på den nya automationsstandarden MTP (Module Type Package), som säkerställer att anläggningen uppfyller de högsta standarderna för kvalitet och säkerhet, vilket garanterar att varje produkt som tillverkas följer rigorösa industrikrav, vilket i slutändan skyddar patientens hälsa och förstärker Mercks engagemang för excellens. För närvarande använder Merck denna nya automationsteknik för läkemedels- och kemisk produktion, men den kan tillämpas på olika produktionsprocesser och tillverkningsindustrier.

Mer om Product Innovation Plattformar
En affärsplattform som stödjer alla produktrelaterade discipliner och användare genom hela produktens livscykel är en pelare i Product Innovation Platform-konceptet. Mycket har skrivits om detta – hur verktygen för design, modellering, analys, optimering, produktion och underhåll sammanförs för att optimera affärsverksamheten och hur de katalyserar nya intäktsströmmar. Men vilka är fördelarna med att implementera produktinnovationsplattformar?

Analytikern CIMdata har beskrivit saken på följande vis: ”Det främsta skälet till att satsa på produktinnovations-plattformar är att ditt företags processer för produktlivscykel-hantering och resulterande produkter och tjänster inte kommer att överträffas av konkurrenter. På hyperkonkurrens-utsatta marknader utnyttjar rivaler alla brister och skyndar in alternativ på marknaden.

En produktinnovationsplattform säkerställer företagets flöde av nya produkter eftersom verktygen, personalen och informationen arbetar synkroniserat under hela livscykeln. Affärsenhetens och avdelningens mål uppfylls, incitament och bonus betalas ut, anställningstryggheten förbättras, ekonomiska prognoser uppnås eller överträffas och affärsmilstolpar uppnås.”

Definition av en produktinnovationsplattform
En produktinnovations-plattform är en uppsättning funktionella domäner under utveckling – process, livscykelstadium och tekniska domäner som systemidéer, lönsamhetshantering och kvalitet och efterlevnad (se figur 1 ovan). De är orkestrerade av plattformen med ett ”system av system-tillvägagångssätt” som i huvudsak gör en produktinnovationsplattform till möjliggöraren för nästa generation av PLM-aktiverande lösningar.

Produktinnovations-plattformar är avsedda att stödja grupper av tekniskt orienterade personer som samarbetar över nivåerna av avdelningar, affärsenheter och företaget. Dessa funktioner behövs i allt större utsträckning i hela det utökade företaget inklusive kunder, leverantörer och affärspartners, inte bara genom utveckling av nya produkter (NPD) – det var tidigare produktdata-hantering (PDM).

En effektiv produktinnovations-plattform omfattar hantering av portföljer, program och projekt, lönsamhet, service, systemidéer och -förverkligande samt kvalitet och efterlevnad. Dessutom optimerar en effektiv plattform från en produkts perspektiv färden över dessa multipla livscykeldomäner genom hela dess livslängd.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title