Annons

Standardiseringsorganet SIS byter namn efter 100 år … och hon blir ny chef

Efter närmare ett sekel byter den svenska standardiseringsorganisationen SIS namn och visuell identitet. Förkortningen har hängt med sedan 1922 men namnet har ändrats flera gånger.
– De senaste åren har vi moderniserat den svenska standardiseringsverksamheten, så nu fräschar vi också upp vårt utseende. Vi ändrar också vårt namn från Swedish Standards Institute till Svenska Institutet för Standarder så att vårt namn stämmer överens med förkortningen SIS, säger Thomas Idermark, VD.
Men förändringarna stannar inte vid namnbytet, det blir också från och med 1 juni ett skifte på topposten då Annika Andreasen blir ny VD för SIS. Nuvarande chefen, Thomas Idermark, går samtidigt över i en roll som senior advisor fram till den sista augusti då han går i pension.

Standarder är en förutsättning för tillverkning och handel. Det insåg Sveriges industriförbund och Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA, redan när de 1922 tog initiativet till att bilda Svenska Industrins Standardiseringskommission, SIS. 

Erfarenheter från Ericsson och Saab
Men det har flutit mycket vatten under broarna sedan dess och snart är det alltså dags för ny VD. Annika Andreasen är ingenjör och har tidigare arbetat på Saab och Ericsson och har en gedigen erfarenhet från ledande positioner inom produkt- och mjukvaruutveckling. Hon har sedan september 2017 varit chef för Standardisering på SIS.

– Jag är väldigt stolt och glad samtidigt som jag är ödmjuk inför uppgiften men framförallt ser jag fram emot att fortsätta utveckla SIS tillsammans med den fantastiska kraft och kompetens som finns i organisationen, säger Annika Andreasen.

ISO 9001 och ISO 14001
Idag leder SIS standardiseringsprojekt inom de flesta områden, till exempel bygg och anläggning, hälso- och sjukvård, konsumentprodukter, lednings- och managementsystem, material- och processteknik, miljö och säkerhet. De mest kända standarderna är ISO 9001 för kvalitetsledning och ISO 14001 för miljöledning som används över hela världen.
– Till vårt strategiska förändringsarbete hör att vi är ännu mera aktiva inom vår globala standardiseringsorganisation ISO och vår europeiska CEN. I dagens läge med Brexit och dess påverkan på EU:s inre marknad och den geopolitiska dragkampen mellan bland annat USA och Kina, känns vår globala verksamhet allt viktigare för att bidra till att stärka svensk konkurrenskraft, säger Thomas Idermark.
– SIS har de senaste åren genomfört en spännande förändringsresa med ny strategi- och affärsplan, effektivare arbetssätt, nya lokaler och vi har utvecklat våra IT-system. Vi fortsätter det kommande året att bredda vårt erbjudande med nya utbildningar och nya digitala produkter och tjänster, och nu behöver det synas att vi är en modernare organisation, säger Thomas Idermark.

170 anställda och 283 miljoner i omsättning
SIS har alltid haft samma förkortning, men genom historien har den stått för olika saker. Från början betydde förkortningen Svenska Industrins Standardiseringskommission, men 1931 antogs nya stadgar och namnet byttes till Sveriges Standardiseringskommission. 1977 blev det Standardiseringen i Sverige och när sju organisationer gick ihop till en 2001 blev det Swedish Standards Institute. 2019 byts namnet till Svenska institutet för standarder och på engelska Swedish Institute for Standards. Huvudman för standardiseringen i Sverige är Sveriges Standardiseringsförbund där SIS ingår tillsammans med SEK Svensk Elstandard och ITS. SIS hade en omsättning 2018 på 283 miljoner och har ca 170 anställda. 

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title