Annons

Stor svensk fordonstillverkare beställer 76 AGVer från Jernbro

En stor svensk fordonstillverkare – vilken avslöjas inte i pressmaterialet – har lagt en större order till Jernbro på att installera ett AGV-system som laddar kontinuerligt. Det handlar om 76 AGV:er till beställarbolagets motorfabriker, i Sverige respektive Sydamerika.

– Det här är en hybridvariant som laddar under hela monteringssekvensen via en induktionsslinga i golvet. Vi har levererat liknande system i andra länder, men den här ordern är första gången i Sverige, säger Carolin Ryberg Persson, projektledare på Jernbro som bygger systemet.

När en svensk fordonstillverkare tog fram en ny produkt och behövde bygga en ny monteringslina valde företaget att satsa på AGVer (Automated Guided Vehicle). Ordern gick till Jernbro och omfattade hela 76 AGVer, 56 i Sverige och 20 i Sydamerika.
– Kunden ville ha en flexibel utrustning även för framtida produkter, med stora möjligheter att göra förändringar i monteringslinan, säger Carolin Ryberg Persson.

Allmänt, menar Ryberg Persson, att AGVer erbjuder stor flexibilitet för kunden och också stora möjligheter till ergonomisk anpassning. Genom att de enskilda arbetsstationerna kan anpassas både i höjd och vinkel utifrån de moment som ska monteras, kan montering skräddarsys ända ner på operatörsnivå. Samtidigt är det väldigt lätt att utöka en sådan här lina och lägga till fler AGV:er.

Hybridvariant som laddar under hela monteringssekvensen via induktionsslinga är beställt från Jernbro av en fordonstillverkare.

Enkelt att flytta anläggningen
Det är också relativt enkelt att flytta hela anläggningen. Det är bara att lägga ner en ny slinga i golvet som monteras på en helg och sedan flytta AGVerna.
– Jag tror också det var en utrymmesfråga för kunden, som vill kunna gå mellan banorna. Det är enkelt att köra undan en AGV.
I konceptet ingår också en robotcell som lossar motorn från angränsande utrustning och automatisk dockar den till AGV:n. I andra ändan finns även ett bansystem för lossning av motorerna.
– Det här är en helhetslösning där just själva lastningssekvenserna är helautomatiska.

Laddas automatiskt under monteringssekvensen
En extra bonus är att det nya systemet laddar automatiskt under hela monteringssekvensen genom en induktionsslinga i golvet. I vanliga fall används laddbläck. Det är första gången Jernbo installerar denna typ av system i Sverige.
– AGV:erna laddar så fort de står på slingan och det blir väldigt effektivt när systemet laddar hela tiden.
Den nya monteringslinan ska stå färdig till nästa sommar i Sverige och året efter i Sydamerika.
Jernbro har installerat AGV-system i närmare 30 år. Fortfarande är merparten av monteringslinorna i industrin fasta system. Men i dag tycks intresset ha ökat, både inom monterings- och logistiksystem.
– Vi får många förfrågningar och det är just flexibiliteten och ergonomin som blivit mer intressant i dag.
Carolin Ryberg Persson hävdar också att det finns en spännande potential för effektivisering av produktionen.
– Genom att lösningen är så flexibel finns stora möjligheter att optimera flödet och därmed öka effektiviteten i monteringen.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title