Annons

Siemens CAD-flaggskepp NX prisat för modul för miljökonsekvens-bedömning i hjärtat av designprocessen

NX CAD VINNER PRISER och MARKNADSANDELAR. Hållbar design är inte överraskande ett verkligt hett område i tider när klimatfrågorna står i fokus. En aspekt som ofta förs fram i sammanhanget handlar om teknikens betydelse för att bidra till möjligheterna att nå mål som i dagsläget ser tuffa ut. Amerikanska miljörörelsen Ellen MacArthur Foundation pekar här på att ”beslut i designfasen avgör 80 % av en produkts miljöpåverkan.” I detta spelar de digitala verktygen en allt viktigare roll. Och trenden bland PLM-utvecklarna är att vässa sin mjukvaru-arsenal med utgångspunkt från krav på hållbar design. Intressant nog har CAD-verktygen en central roll i scenariot och en av marknadens ledande aktörer, Siemens Digital Industries Software, har fått ett hedrande kvitto på att man i perspektivet av hållbar design träffat mitt i prick: Det är Sustainability Impact Analysis-modulen i NX – bolagets flaggskeppslösning på CAD-sidan i PLM-portföljen Xcelerator - som har utsetts till vinnare av ”Årets hållbara produkt” från Business Intelligence Group i 2023 års Sustainability Awards-program. Med denna NX hållbarhetsmodul, som lanserades i juni, tar bolaget ett stort steg framåt och innebär att Siemens produktutvecklare placerar miljökonsekvens-bedömning i hjärtat av designprocessen. Detta möjliggör beslut baserade på korrekt och uppdaterad data. Modulen tillåter organisationer att beräkna, se och utvärdera effekterna av sina designbeslut baserat på en mångsidig och omfattande uppsättning av 30+ parametrar för miljöpåverkan. De mätvärden och bedömningar som NX tillhandahåller hjälper, ”ingenjörer att identifiera förbättringsområden för att minska design-påverkade KPIer med upp till 40 %.” - Det som traditionellt inte har varit tillgängligt är en helt integrerad och effektiv metod för att bedöma en produkts miljöpåverkan, summerar Siemens Digital Industries seniora marknadsdirektör, Paul Brown, saken. Särskilt intressant är att denna utmärkelse inte bara speglar en enstaka händelse i Siemens utvecklingskurva på CAD-området med NX. Bara under 2023 har NX CAD förärats dryga 30-talet utmärkelser, en indikation på den tunga utvecklings-dynamik som idag omgärdar detta designprogram. Flera framgångsindikatorer är att PLM&ERP News har rapporterat om en rad exempel på OEM-företag som de senaste åren valt att satsa på NX: Daimler Mercedes byte från Dassaults CATIA till NX, fordonstillverkaren KIA Motors, varvsjätten Hyundai, elektronik-koncernen Sony, och försvarsgiganten Lockheed Martin. Bara dessa byten omfattar en tillväxt med uppåt 30.000 användare. Rörelserna på CAD-arenan har varit så stora att vi kan tala om substantiella marknadsandels-vinster för Siemens.

Beskedet om miljöutmärkelsen till Siemens Sustainability Impact Analysis-modul kommer bara dagar efter att PLM&ERP News gjort en intervju med bolagets VP för hållbarhetsfrågor, Eryn Devola, kring hur Siemens möter behoven av digitala verktyg för hållbar design. Denna intervju kommer att publiceras under nästa vecka både på PLM-ERPnews.se (på svenska) och på vår amerikanska systersajt, ENGINEERING.com, (på engelska).

Konsekvensanalys i hjärtat av hållbarhetsdesign
Den nya kapaciteten för hållbarhetskonsekvens-analys, som levereras i NX, sätter alltså miljökonsekvensbedömning i centrum för en produkts utvecklingsarbetsflöde. Siemens hävdar att, ”detta är första gången som en produktteknisk lösning har levererat EN15804-baserade hållbarhetsmått baserade på exakta 3D-designdata kombinerat med en AI-driven motor för materialrekommendationer. Detta tillåter organisationer att beräkna, utvärdera och optimera effekten av designbeslut och materialval baserat på en mångsidig och omfattande uppsättning av 30+ miljöpåverkande faktorer, kombinerat med en komplett 3D-designintegrerad hållbarhetsrapportering.”
Till saken hör också att den integrerade karaktären hos Siemens Xcelerator-portföljen innebär att samma data är tillgänglig för vidare återanvändning nedströms och när den är ansluten till det extenderade företaget, med även t ex leverantörerna inräknade. För att kedjan ska hålla är det onekligen en poäng att alla i den är med.
Miljömål och krav för design kan sedan drivas från krav som fångas upp i Siemens Teamcenter-programvara – cPDm, collaborative Product Definition management-verktyget som är en ryggrad i datahanteringen – och som kan användas för validering mot krav och miljökrediter.

Den nya Sustainability Impact Analysis-modulen gör det möjligt för designers att enkelt bedöma hållbarhetsuppgifterna för en del. (BILD: Siemens Digital Industries Software)

Kopplingarna till Siemens upplägg kring ”den omfattande digitala tvillingen”
En viktig aspekt på NX-miljömodul handlar slutligen om den digitala tvillingen, som är en central punkt i Siemens-upplägget. NX-programvaran gör det möjligt att designa den mest omfattande digitala tvillingen, och NX Sustainability Impact Analysis integrerar hållbarhetsdata tidigt i end-to-end-processen. Den här modulen är tillgänglig i juni 2023-versionen av NX och är tillgänglig genom flexibel NX Design Value Based Licensing.

– Designers och ingenjörer är under en aldrig tidigare skådad press för att säkerställa att deras produkter uppfyller hållbarhetskraven. Det som traditionellt inte har varit tillgängligt är en helt integrerad och effektiv metod för att bedöma en produkts miljöpåverkan i de mycket formativa utvecklingsstadierna, där beslut baserade på koldioxidutsläpp kan ligga vid sidan av de andra olika faktorerna som är involverade i produktutvecklingen, summerar Siemens Digital Industries seniora marknadsdirektör, Paul Brown, saken.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title