Annons

GLÄDJANDE TEKNIKSPRÅNG: Rekordstort intresse för ingenjörsyrket bland unga

Tekniksprånget har nyligen stängt sin ansökningsportal där unga mellan 18 och 20 år kan söka praktik som ingenjör hos olika arbetsgivare runt om i Sverige. Så många som 2 300 ungdomar ansökte, vilket är den högsta siffran sedan praktikprogrammet startade 2012. För att Sverige ska ha en stark konkurrenskraft på sikt måste den yngre generationens teknikintresse nu tas tillvara, menar Helena Gyrulf, verksamhetschef på Tekniksprånget.
– Nu är det upp till arbetsgivarna att trots coronapandemin, våga satsa på att ta emot och attrahera unga för att kompetensförsörjningen av ingenjörer inte ska halka efter på sikt, säger Gyrulf.

200 medverkande arbetsgivare
Tekniksprånget har 200 medverkande arbetsgivare som erbjuder praktik på 150 olika platser. De mest populära arbetsgivarna bland unga är Ericsson, Sveriges radio och Volvo Cars visar organisationens ansökningsstatistik.
Tekniksprånget drivs av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien på uppdrag av regeringen. Det handlar om ett praktikprogram för personer som läst natur- eller teknikprogrammet på gymnasiet. Målet är att inspirera fler unga att välja en högre teknisk utbildning. Efter avslutad praktik genom Tekniksprånget vill 8 av 10 bli ingenjör.
Men man arbetar även med att öka mångfalden bland ingenjörer. Därför har Tekniksprånget fyra prioriterade målgrupper; unga kvinnor, unga med utländsk bakgrund, unga med funktionsnedsättning och unga från studieovana hem.

Topplistor över arbetsgivare med flest sökande per praktikannons

Mest populära arbetsgivarna i Sverige

 1. Ericsson
 2. Sveriges Radio
 3. Volvo Cars

Mest populära arbetsgivare i Stockholm

 1. Ericsson
 2. Sveriges Radio
 3. RISE

Mest populära arbetsgivare i Göteborg

 1. Volvo Cars
 2. Saab
 3. Skanska

Mest populära arbetsgivare i Skåne

 1. Ericsson
 2. NCC
 3. Skanska
Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title