Annons

THOR: Mobil station säkrar elleveranser till kunderna

En mobil fördelningsstation med den senaste tekniken och extremt kompakt format ska de närmaste månaderna säkra elförsörjningen för Kraftringens kunder runt Färingtofta. Konstruktionen är resultatet av ett samarbete mellan Kraftringen och leverantören Holtab, som konstruerat stationen utifrån Kraftringens förslag.

Behovet av en liten, mobil station med samma funktionalitet som en ordinarie, uppstod när Kraftringen började planera för att bygga om den stora fördelningsstationen i Färingtofta. Stationen förser ett stort antal kunder med el, vilket gjorde att många skulle riskera att bli strömlösa i längre perioder under arbetet.

– För att undvika att göra våra kunder strömlösa under arbetet började vi skissa på ett förslag på en mobil station som kunde användas under tiden arbetet pågick. Den skulle vara kompakt och smidig att flytta, men fortfarande rymma samma funktioner som i en normalstor station, förklarar Alf Fredriksson som är driftingenjör på Kraftringen.

Thor tas i drift om en vecka. När ett förslag var framtaget kontaktade man Holtab som konstruerar och levererar olika lösningar för kraftöverföring. Utifrån Kraftringens förslag konstruerade sedan Holtab en liten, smidig station som endast mäter 260 x 170 cm men som trots sitt format innehåller all den senaste tekniken.

– Vad vi vet finns det ingen annan känd station av det här slaget i Sverige, utan det är speciallösning som vi troligtvis är helt ensamma om. Just att den är så kompakt och ändå så tekniskt avancerad gör den unik i sitt slag. Av den anledningen har den också väckt en hel del uppmärksamhet i branschen, fortsätter Fredriksson.
Stationen, som har fått namnet Thor, tas i drift i Färingtofta den 2 juli. När den gjort sitt där är den redo att flyttas och placeras någon annanstans i nätet där det finns behov.

– Det är roligt att ha varit med att ta fram en sådan här produkt. Vi är väldigt nöjda med resultatet och den kommer att spela en viktig roll, både för oss och för våra kunder, avslutar Kraftringens driftingenjör.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title