Dr. Ley efterlyser också en bestämd reformagenda från politikerna: ”Med tanke på hård global konkurrens har Tyskland inte längre råd med nackdelar som oproportionerlig reglering och överdrivna kostnader. Ekonomin behöver pålitliga ramvillkor i Tyskland som stödjer, inte hämmar, tillväxt”, understryker han och menar att först då kommer robotik och automation frodas igen. ”Alla långsiktiga tillväxttrender för vår innovativa industri förblir intakta. Vi måste nu sätta rätt kurs”, betonar ordföranden för VDMA Robotics + Automation Association.

Tuffa år för tysk robot- och automationsindustri: Branschorganisationen tror på en 9-procentig nedgång 2025
”Strukturella skäl med bl a ett FÖR STORT AUTOMOTIVE-BEROENDE ligger bakom,” säger ordföranden, dr. DIETMAR LEY. Tyska branschorganisationen VDMA Robotics + Automation (VDMA R+A) förutspår i ett pressmeddelande att en minskning med 9 procent till 13,8 miljarder euro i totala intäkter för sektorn. Detta innebär att denna industrisektor för andra året i rad skulle visa på minussiffror då den ifjol, 2024, stängde med ett minus på 6 procent. En sammantagen konklusion är att den tyska robot- och automationsindustrin tappar i konkurrenskraft, något bekymrar dr Ley mycket:
"Försäljningstrenden inom robotik- och automationsindustrin kräver nu handling", säger VDMA R+A-ordföranden i en kommentar. ”Den nuvarande nedåtgående trenden bygger inte enbart på cykliska fluktuationer i efterfrågan, utan har mycket påtagliga strukturella orsaker: Dessa inkluderar till exempel robot- och automationsindustrins alltför stora beroende av den tyska fordonsindustrin. Dessutom finns det svagheter i konkurrenskraften som näringslivet och politiken måste åtgärda med konsekventa reformer.”
Vad dr. Ley som ordföranden för denna branschorganisation har att säga är av stor industriell signifikans. Hela VDMA representerar 3 600 tyska och europeiska företag inom mekanik och anläggningsteknik, varav VDMA Robotics + Automation-delen under VDMA:s paraply har mer än 420 medlemsföretag: Leverantörer av komponenter och system från områdena robotik, automatiserade lösningar och maskin-vision.
I pressmaterialet hävdar dr. Ley vidare att de cykliska och strukturella svagheterna i orderingången var uppenbara även 2024, då med en minskning av omsättningen med 16 procent på hemmaplan, jämfört med föregående år. Även tillväxtstimulansen från utlandet vacklade och visade en nedgång på 2 procent. Den enda ljuspunkten för den tyska robot- och automationsindustrin var exporten till euroområdet, där orderingången steg med imponerande 44 procent 2024. Däremot var den utländska efterfrågan, de europeiska länderna exkluderade, 13 procent lägre än föregående års siffra.
"Företag i den tyska robot- och automationsindustrin måste fokusera på sin egen konkurrenskraft", säger dr. Ley. "Prioriteten är att påskynda innovation. Det behövs också mer flexibilitet för att snabbare svara på kundernas krav och för att särskilja oss från konkurrenter utomlands. Slutligen måste vi också få ner kostnaderna till en konkurrenskraftig nivå.”