Annons

Verkstadsrapporten 2023/2024: Sämre lönsamhet och kostnadsbesparingar väntas bland de 100 största västsvenska bolagen

Det är förstås alltid intressant att se hur det går för den svenska verkstadsindustrin, inte minst i sin egenskap av att vara en av grundpelarna i samhällsekonomin. Därför är det intressant att titta närmare på resultaten från en undersökning – Verkstadsrapporten - av de hundra största västsvenska industribolagen, som gjorts av Triathlon Group. Denna studie har sedan 2015 tagit tempen på Västsveriges tillverkande företag. I årets version har även bolagsdata från de 100 största tillverkande bolagen i Västsverige jämförts med Sveriges verkstadsindustri som helhet, parallellt med en enkätundersökning genomförts bland de västsvenska bolagen.
- 2022 var ett rekordår för västsvensk tillverkningsindustri och även 2023 förväntas blir bra. Men när vi pratar med bolagen är det många som tror att lönsamheten blir sämre nästa år då industrin inte kommer att kunna upprätthålla priserna, säger Fredrik Wadsten, CEO på Triathlon Group, i en kommentar.
* Några konklusioner är att omsättningen är tillbaka på samma nivå som innan pandemin, men enkätresultaten visar att de västsvenska bolagen nu känner större osäkerhet inför framtiden jämfört med tidigare i år.
* Annat är att kostnadsökningar bedöms påverka lönsamheten negativt då en betydande andel av bolagen hävdar att de inte längre har möjligheter att öka sina priser i takt med kostnadsökningarna.
* På investeringssidan kan noteras att i Västsverige tror 94 procent att satsningarna kommer landa inom produktionsområdet, medan 58 procent har svårt att se möjligheterna med AI.
Enkätundersökningen som gjordes under slutet av september och i början av oktober 2023 visar att bolagen över lag är osäkra kring framtiden, omsättningsprognoserna är mer försiktiga och kostnadsökningar minskar marginalerna. 1 av 4 bolag förväntar sig minskad omsättning 2023 och 2024. Rapporten visar också att de västsvenska bolagen i stort följer utvecklingen för Sveriges verkstadsindustri som helhet när det gäller förändring i av omsättning, antalet anställda och rörelsemarginal.

Orosmoln på kostnadssidan
Det finns orosmoln på kostnadssidan och att rörelsemarginalerna kommer att minska då företagen inte har möjligheten att kompensera kostnadsökningarna med prishöjningar. Bolagen upplever kostnadsökningar inom alla delar av verksamheten. Personalkostnaderna är ett område som sticker ut särskilt och som förväntas öka under 2023 och även under 2024. 
För att möta ett högre kostnadstryck förväntas effektiviseringar av produktionen vara det viktigaste området för investeringar 2024.
– Vi får nog vänta oss ett år med nedskärningar och fokus på kostnadsbesparingar även om verkstadsindustrin ser ut att klara nedgången ganska bra, säger Fredrik Wadsten.

Rapporten 2023/2024 visar också fjoråret (2022) var ett rekordår vad gäller den samlade omsättningen som nu nått rekordhöga nivåer. Det står också klart att verkstadsbolagen ökade sin totala personalstyrka under året – något som inte hänt sedan 2018.

Slutsatser Verkstadsrapporten 2023/2024 – ett axplock:

  • Positiv omsättningstrendVerkstadsbolagen når rekordhög omsättning 2022 och enkätundersökningens resultat är mer restriktiv inför 2023 och 2024. Inför 2024 räknar 26 procent med minskad omsättning. 26 procent tror att omsättningen är oförändrad.
  • Rekordhöga exportnivåer. Den västsvenska exporten har varit stark trots det rådande omvärldsläget. Exportens andel av omsättningen är 58 procent, vilket överstiger fjolårets andel på 57 procent.
  • Osäker prognos för anställda. Efter nedskärningar sedan 2019 har Västsveriges största verkstadsbolag vänt trenden och som helhet ökat den totala personalstyrkan. Enkätsvaren visar dock att andelen som räknar med att öka personalstyrkan minskar, från 41 procent 2023 till 25 % 2024.
  • Lägre marginaler och kostnadsökningar. Under 2022 minskar rörelsemarginalen för de största verkstadsbolagen både nationellt och i Västsverige. 70 procent av verkstadsbolagen förutspår en liknande trend då de uppger att de inte kommer kunna öka sin marginal under 2024. Prognosen inför kommande år visar att en majoritet, 53 procent, av verkstadsbolagen framför allt förväntar sig kostnadsökningar inom området för personal.
  • Speglar riket i helhet. Förändringen av omsättning, antalet anställda och rörelsemarginal för Västsverige verkstadsbolag speglas också i Sveriges verkstadsindustri som helhet.

Investeringar och satsningar

  • Den regionala investeringstakten förväntas avta. Under det kommande året förväntas investeringstakten i Västsverige att avta. 21 procent av verkstadsbolagen uppger att de kommer minska sina investeringar i regionen, att jämföra med föregående år, 5 procent.
  • Investeringar görs främst i produktion. Av de verkstadsbolag som i enkätundersökningen uppger fortsatta investeringar i Västsverige nämner 94 procent att investeringarna kommer landa inom området för produktion.
  • Har svårt att se möjligheterna med AI. 58 procent uppger att AI förväntas ha en låg inverkan på deras verksamheter de kommande åren.
  • Efterlevnad av (hållbarhets-)lagstiftning ett allt större arbetsområde. Inget av de till tillfrågade verkstadsbolagen upplever att arbetet med efterlevnad av lagstiftning har minskat de senaste åren. Nästintill hälften, 47 procent, av de verkstadsbolagen anger att det främst är området för efterlevnad av hållbarhetslagstiftning som krävt resurser.
Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title