Annons

Volvo Cars och Uber presenterar produktionsbil redo för autonom körning

Autonoma fordonslösningar kommer allt närmare. Volvo Cars och Uber presenterar idag en gemensamt utvecklad, självkörande produktionsbil, vilket var steg två i det strategiska samarbetet mellan de båda företagen.
Bolagen ingick ett teknikavtal 2016 och har sedan dess utvecklat flera prototyper, som syftat till att snabba upp företagens utveckling av självkörande bilar.
Idag har man alltså med Volvo XC90 SUV som presenterades tagit fram den första produktionsbilen, som i kombination med Ubers självkörande system har kapacitet att köra helt själv.
– Vi tror att autonom körteknik kommer att göra att vi kan förbättra säkerheten ytterligare, grunden för vårt företag. I mitten av nästa årtionde förväntar vi oss att en tredjedel av alla bilar som säljs kommer att vara helt autonoma. Vårt avtal med Uber understryker vår ambition att vara förstahandsvalet för världens ledande appbaserade taxibolag, säger Håkan Samuelsson, VD och koncernchef för Volvo Cars.

Det fordon som nu tagits fram är en XC90 i grundutförande, som har utrustats med viktiga säkerhetsfunktioner. Detta i sin tur gör att Uber enkelt kan installera sitt eget autonoma system, vilket möjliggör framtida utrullning av självkörande bilar i Ubers nätverk, som en autonom samåkningstjänst.

Inkluderar flera reservsystem
De viktigaste funktionerna hos Volvo Cars autonoma körklara produktionsbil inkluderar flera reservsystem för såväl styr- och bromsfunktioner och extra räckvidd tack vare ett integrerat batteri. Om något av de primära systemen av någon anledning skulle sluta fungera, är reservsystemen utformade för att snabbt stanna bilen.
Förutom Volvos inbyggda reservsystem har en uppsättning sensorer ovanpå och inbyggda i bilen konstruerats för Ubers självkörande system för att kunna användas säkert och manövrera i stadsmiljö.
I kombination med Volvos fordonsplattform kan Ubers självkörande system en dag möjliggöra säker, pålitlig autonom samåkning utan det behövs en uppdragsspecialist, de specialutbildade Uber-medarbetarna som hanterar och övervakar bilen i områden som är tydligt skyltade och lämpliga för autonom körning.

Del av bolagerns kommersiella avtal
Produktionsbilen med självkörande kapacitet som visades i dag är en del av det kommersiella avtal som Volvo Cars ingick med Uber 2016 för leverans av tiotusentals autonoma körklara bilar i grundutförande de kommande åren.
– Att ha ett nära samarbete med företag som Volvo är en viktig del för att effektivt bygga en säker, skalbar självkörande fordonsflotta, säger Eric Meyhofer. Volvo har länge varit känt för sitt engagemang för säkerhet, vilket är hörnstenen i deras senaste produktionsklara självkörande bil i grundutförande. Kombinerad med vår självkörande teknik kommer denna bil att vara en viktig ingrediens i Ubers autonoma produktsvit, CEO för Uber Advanced Technologies Group.

VCC planerar för ett liknande koncept för de egna kommande bilarna
Volvo Cars planerar att använda ett liknande koncept för autonoma bilar för lanseringen av sina framtida självkörande bilar i början av 2020. Dessa teknologier, som ska introduceras på nästa generations Volvo-modeller baserat på fordonsarkitekturen SPA2, kommer att innehålla funktioner som har utformats för att möjliggöra övervakad autonom körning i tydligt skyltade områden som motorvägar och ringleder.
Volvo Cars tror att autonom körning potentiellt kan generera betydande trafiksäkerhetsfördelar för samhället som helhet när alla bilar är autonoma. Till dess kan tekniken erbjuda kunderna en bättre körupplevelse genom att eliminera vardagliga uppgifter som körning i trafikstockningar med många start och stopp.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title