Annons

PLM/PDM: Klarar företagens PLM-upplägg distans- och hemarbete? Vi har titta på några av lösningarna

Så här skriver Shilovitsky: ”De senaste veckorna har jag efter kontakter med läsarna funderat mycket kring de här sakerna; hur olika PDM- och PLM-infrastrukturer kan fungera i situationer då nästan alla kan komma att tvingas arbeta på distans. Det finns också en rad obehagliga frågor som snabbt aktualiseras, frågor som relaterar till sånt som
filplatser, programvara som bara kan köras på specifika arbetsstationer utrustade med VPN och så vidare.”

PLM&ERP News amerikanske kollega, bloggaren Oleg Shilovitsky.

”För gamla system” – många PLM-upplägg kommer att få stark kritik
Han fortsätter att peka på såna som tidigare drabbats av orkaneffekter i Florida och som dragit vissa lärdomar av vad som kan hända när infrastrukturer skadas eller upphör att fungera. Där rusar man i samband med orkaner bl a iväg och köper upp elgeneratorer för att klarar strömförsörjningen. Visst är, noterar bloggaren, Coronaviruset en tragisk katastrof, men när det hela är över kommer företagets IT-personer att utvärdera vad som fungerade och vad som inte gjorde det under den tuffa tiden.
”Det är min övertygelse att PLM-system och infrastruktur kommer att bli hårt kritiserade som ett av de äldsta och kanske minst pålitliga för situationer då människor tvingas arbeta online på distans.”

Tre nyckelfrågor
Så, hur ser det ut när det gäller frågeställningarna som i stort sett varje ”tillverkande” teknikorganisation tvingas fundera över idag? Tre saker dominerar:

  1. Var är mina filer?
    ”Trots enorma framsteg på teknologisidan under de två gångna decennierna arbetar majoriteten av design- och processhanteringssystem med filer. Dessa filer finns överallt. När det gäller enkla dokument är molnfillagring ett enkelt svar. Men när det gäller komplexa filstrukturer, som ett CAD-system, blir det besvärligare. Nästan alla PDM-system är inställda på skrivbord-klient-servermiljöer, som kör lokala ”nätverksvaults” och är knappast tillgängliga i en vanlig webbläsare. Du kanske har tur att ha filer på din dator, men hur du kan utbyta ut dem med teammedlemmarna?” Det är en viktig fråga när man samverkar i produktutvecklingsteamen.
  2. Designsamarbeten, förändringsprocesser och revisioner
    ”Vi fortsätter i filspåret: Processen med uppdateringar, samarbete och revisionshantering är nära relaterad till CAD-filer och i fallet med distansarbetet kan de här bitarna bromsas eller rent av bli omöjliga att exekvera på. Vissa PLM-system kan tillhandahålla webbläsarbaserad funktionalitet, men allt omfattas inte av dessa gränssnitt och kan kräva åtkomst till lokala filer.”
  3. Dela information för planering och inköp nedströms
    Filer och CAD-system är bara en början. En stor mängd data som delas nedströms gör det utanför nuvarande PLM-system med hjälp av Excel, lokala databaser och andra gamla verktyg. Detta är ofta kopplat till lokala resurser. Så även om du tror att du kan öppna ett stort Excelark kommer det inte att anslutas till samma datakällor och kan därför misslyckas.” Shilovitsky menar på sista raden att ett resultat av icke-uppdaterad information, e-postmeddelanden fram och tillbaka och annat betyder att företag kan råka ut för avstannande processer och på sista raden förlorad tid och därmed förlorade pengar. När företag uppmanas att flytta till distansarbete och miljöer kommer frågan om hur man delar information globalt i en tillförlitlig form att bli den första prioriteringen.

Några slutsatser – HÄR ÄR LÖSNINGARNA SOM KAN HJÄLPA TILL
Av detta kan man nu dra några intressanta slutsatser.
För det första kommer COVID-19-situationen kommer att tvinga många IT-proffs att tänka om när det gäller systemkrav, arbetsmiljö och teknik som används av tillverkningsföretag. CAD-, PDM- och PLM-miljöerna präglas generellt av massor av gamla system och infrastrukturer. ”Den nuvarande situationen kommer att ställa in för en ny verklighet och nya krav för CAD-, PDM- och PLM-system,” skriver exempelvis Shgilovitsky. Men det finns annat.
En sak man oundvikligen tänker på i dessa sammanhang är de små- och medelstora bolagen, som ofta har omoderna, om ens några överhuvudtaget, PLM-lösningar och som allmänt ligger efter både vad avser PLM-installationer och när det gäller digitalisering i största allmänhet. Här finns ett gap, som över en tämligen kort tidsram måste slutas för att konkurrenskraften ska kunna bibehållas.
Men även på många större företag finns det en hel del att göra för att modernisera samverkans-kapabiliteterna och tillgänglighet via cloudlösningar.

Poolrengöringsrobotar är södertäljeföretagets, Weda, tillverkningsområde. I mitten av fjolåret satsade man på en enkel men bra PLM-lösning för molnet, utvecklad av svenska Eurostep, baserad på bolagets ShareAspace-lösning. ”Denna plattform har givit oss superkontroll på data till våra individuella robotar och ärnumera A och O när det gäller samverkan med våra leverantörer, säger bolagets PLM-ansvarige Daniel Anjou.

Eurosteps nya molnalternativ
Lösningar som är browserbaserade finns, liksom molnbaserade systemupplägg (för små- och medelstora bolag, SMEs), som t ex Eurosteps senaste, nylanserade lösning, ’ShareAspace Design to Manufacture’. Bolaget ger i en tidigare PLM&ERP News-artikel en bild av en nästan löjligt enkel plattform att sätta i ett produktivt tillstånd. Trots detta kan den tillgodose de grundläggande behov som finns i vanliga småföretagsmiljöer. Missa inte att läsa artikeln: Är PLM i molnet för mindre bolag ett vettig satsning? Möt svenska poolrobottillverkaren Weda
Denna molntjänst kombinerar det bästa av e-post, Dropbox, FTP och de större PLM-systemlösningarna. Medan Dropbox och e-post till exempel är mer av ”personliga verktyg” och de större PLM/PDM-systemen är komplexa att installera och administrera, är ShareAspace Cloud ett samarbetsverktyg som enligt Eurosteps produktchef, Magnus Färneland,”kombinerar det bästa av e-post, Dropbox, FTP och de större PLM-systemlösningarna och man kan vara uppe och köra redan på någon timme”.
Läs artikeln:
Är PLM i molnet för mindre bolag ett vettig satsning? Möt svenska poolrobottillverkaren Weda

Dassaultchefen, Bernard Charles, under presentationen av bolagets nya PLM-plattform i molnet, 3DEXPERIENCE Works under bolagets globala användarevent.

SOLIDWORKS har tagit fram en ”gamechanger” för molnet
Till molnet med nya 3DEXPERIENCE Works – en gamechanger
För de som jobbar i SOLIDWORKS-miljöer kan de nya verktyg som bolaget nyligen presentyerade på 3DEXPERIENCE World i Nashville vara ett utmärkt alternativ som plattform för att ta molnet i besittning. Nya 3DEXPERIENCE Works (3DX Works), som den heter, vara ett alternativ att titta närmare på nu för att satsa på när den släpps framåt sommaren. Här finns en portfölj av verktyg med den klassiska CAD-lösning SOLIDWORKS (SW) i den absoluta kärnan. Till denna har man plockat ut de mest kraftfulla kapabiliteterna från SIMULIA (simulering och analys), från CATIA (high end CAD), och ENOVIA (PDM). Alla applikationerna är fokuserade på specifika uppgifter i produktframtagningsprocessen. De är sömlöst integrerade, lätta att använda, kostar snarare mindre än mer, jämfört med SOLIDWORKS idag och på köpet får man tillgång till de nya browserbaserade lösningarna i världsklass, 3D Creator och 3D Sculptor. 3DX Works är enligt de analytiker PLM&ERP News talade med i Nashville, en riktig ”gamechanger”. Lösningen säljs och implementeras i Sverige och Norden av t ex PLM Group, TECHNIA och Solid Engineer.
Missa inte att läsa mer i artikeln:
Nya plattformen 3DEXPERIENCE WORKS: En ”gamechanger” för SOLIDWORKS-communityn

Så här är Autodesks molnplattform Fusion 360 upplagd och sömlöst organiserad.

Autodesksfärens PLM i molnet
För de som jobbar i Autodeskmiljöer finns förstås en rad molnalternativ, allt som bolaget gör numera är molnbaserat. Fusion-plattformen är en lösning som väl fyller de flesta mindre företags behov. Fusion 360 kombinerar industriell och mekanisk design, simulering, samarbete och maskinell bearbetning i en integrerad verktygsuppsättning för hela processen från koncept till produktion. Man kan med denna lösning kort sagt samordna design, projektering och tillverkning på en enda plattform.
Lösningen kan anförskaffas och implementeras via t ex Symetri, Cadcraft eller NTI CADcenter.
Läs mer om detta i artikeln:
CAx och PCB-design: Vart är Autodesk på väg med Fusion 360-plattformen?

Siemens Digital Industries plattform för PLM heter Teamcenter.

Siemens når nyas höjder med Teamcenter
När det gäller Siemens Digital Industries har man en rad molnlösningar för molnet som kretsar kring NX-mjukvaran, Solid Edge, Teamcenter- och Tecnomatixportföljerna, med tillgång till PDM, kollaborationplattfromar, CAD, simulering, IoT och annat. Här finns t ex det nybildade bolaget IDEAL PLM Group, som. Är en sammanslagning av tre tidigare nordiska Siemens PLM-partners. Noteras kan att den nya konstellationen blir Nordens största partner till Siemens Digital Industries.
Mer om detta i artikeln:
PLM: De skapar en ny nordisk storspelare inom Siemens-sfären när bolagen IDEAL PLM, Summ Systems och Pro-STEP går ihop

PDSVisions chef, Johan Klingvall, i samspråk med en kund under bolagets användarevent i Göteborg ifjol.

PDSVision vassa på PTC-lösningar i molnet
På PTC-sidan har vi PDSVision, som är vassa på PTCs lösningar för molnet via Windchillsviten. Här kan dessutom en bra lösning vara att titta närmare på PTCs nyköpta och browserbaserade CAD/PDM-lösning Onshape.
Missa inte här att titta på PLM&ERP News-redaktionens uppmärksammade webb-TV-reportage om PDSVision:
TV-reportage: Om skillnaden mellan fiasko och succé i PLM-projekt – möt PTC-partnern PDSVision och några kunder

Tilläggas kan att det finns flera lösningar på PLM-området från exempelvis Aras PLM (Innovator-sviten – nordisk partner är Minerva) och ARENA PLM (EBOM heter den svenska partnern), för att nämna några av de vanligaste.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title