Annons

Aras PLM tillbaka i analytikern Forresters ”Ledarvåg” – höga betyg i grönt PLM-stöd, digital tråd och utökad BOM

En av de mer intressanta entréerna i analytikern Forresters alldeles färska Wave-rapport över de olika PLM-systemens positioneringar ifråga om ledarskap inom PLM är Aras. Bolaget utvecklar lågkodplattformen Aras Innovator och är redan sedan tidigare rankat som en av områdets s k ”Mind Share Leaders”, men har i o m Forrester nya Wave hamnat i ledarvågen även här.
Bolaget får idag ses som en av de starka leverantörerna av PLM-mjukvara med lågkodsplattformen Innovator och dess applikationer för att designa, bygga och driva komplexa produkter. Så här beskriver Forrester sitt val att positionera Aras i ”Ledarvågen”: inom “Product Lifecycle Management For Discrete Manufacturers, Q1 2023-utvärderingen:
”Aras tilltalar tillverkare med ett starkt intresse av att utnyttja en lågkodsplattform för sin egen specifika metod för att hantera den digitala tråden, från designad till som tillverkad och som underhållen."
Aras-chefen, Roque Martin, kommenterade Forrester-rankningen:
- Gårdagens stela teknologier är inte längre lämpliga för dagens företag – de behöver en anpassningsbar, öppen och flexibel plattform. Vi omarbetade PLM för att vara specialbyggd för att ge effekt var och hur det än behövdes – som en holistisk plattform, en punktlösning eller en flexibel överlagring till befintliga system. Vi tror att utnämningen till ledare i Forrester Wave-utvärderingen bekräftar hur vi förändrar produktlivscykelhanteringen."

I gårdagens artikel om Forresters PLM-Wave berättade vi att en av huvudpoängerna i rapporten är en grafisk bild av hur analytikern positionerar aktörerna i olika skikt:
* ”Ledarvågen” är den högsta rankingen man kan hamna inom
* ”Starka presterare” heter vågen närmast under denna,
* ”Deltagare” – eller på engelska ”contenders”, heter den tredje vågnivån
* ”Utmanare” är den lägsta vågen där analytikern placerat ”riskabla” lösningsutvecklare.

Allmänt bygger rapporten på en 32-punkters utvärdering av de mest framträdande PLM-spelarna. Klara ledare är Siemens Digital Industries Software med Teamcenter/Xcelerator-portföljen och PTC med Windchill-plattformen. Dassault Systemes 3DEXPERIENCE placeras som trea med Aras Innovator strax efter.
För Aras PLM innebär uppflyttningen till ”elitvågen” att man nu alltså är en av branschledarna.
I ”The Forrester Wave” fick Aras nu högsta möjliga poäng ifråga om stöd för regelefterlevnad, hållbarhet, grönt PLM-stöd, digital tråd, utökad BOM, mjukvarustöd och varianthantering.

Här är Aras toppbetyg och några mindre höga
Så här landade Aras bästa poäng i ett antal utvärderingskriterier:
Hållbarhet för efterlevnad och grönt PLM-stöd: detta kriterium tar hänsyn till hur en leverantörs lösning hjälper kunder att uppfylla hållbarhetsmål och hanterar hela livscykeln för produkttillgångar och komponenter från samverkande inköp och design till bortskaffande av farliga element och återanvändning eller återvinning av andra element.

Den digitala tråden: hur följer en leverantörs lösning öppna standarder och stödjer den digitala tråden från ”som-designad”, till ”som-tillverkad”, till ”som-underhållen”? Hur stödjer lösningen spår och spår?

Varianthantering: detta kriterium tar hänsyn till hur en leverantörslösning möjliggör snabb lansering av nya produktvarianter.

Extended Bill of Material (BOM): hur hjälper en leverantörs lösning att hantera data från alla relevanta discipliner (mekanisk, elektrisk, elektronisk, inbäddad programvara) i en enda stycklista?

Mjukvaruhantering: detta kriterium tar hänsyn till hur en leverantörslösning stödjer transparens för programvarukomponenter i inbäddad programvara.

BOM-skärmdump i Aras.

Detta sagt kan konstateras att Aras fick något lägre poäng (en 3or på den 5-gradiga skalan) i t ex följande kriterier när det gäller existerande lösningserbjudanden: Design, test, risk-hantering, långsiktig produktlivcykel-design, och användningsfall i försörjningskedjan.
På strategisidan gällde samma betyg, 3.0, för t ex produktvision, prestanda och innovations-roadmap.
Men totalt habila betygsnivåer med några viktiga toppar, enligt ovan.

”Överlägsna prestanda”
I övrigt noterar Forrester-rapporten, ”Aras överlägsna prestanda, med en årlig intäktstillväxt under flera år på mer än 30%, och överlägsen innovations-färdplan, som gör det möjligt för sina kunder att uppgradera i genomsnitt var 18:e månad för att utnyttja modern teknik, stödjer dess strategi för att fullt ut stödja den digitala tråden och dubbla funktionerna för tillverkare med en öppen lågkodsplattform.”

I tillägg till detta ska sägas att Aras har end-to-end PLM-lösningar som är fullt kapabla, konfigurerbara och anpassningsbara. Aras teknologi är utvecklad med prioriteterna smidighet och öppenhet, vilket erbjuder sömlös interoperabilitet i hela företaget.
I en intervju med PLM&ERP News chefredaktör, Verdi Ogewell, menade den då nye CEOn, Roque Martin – en f d PTC-man – att Aras representerar ett nytt sätt att genomföra PLM med enkel prenumerationsprissättning, möjlighet till SaaS eller leverans på plats, expertsupport och en komplett uppsättning komponerbara applikationer.

Vi möjliggör digital transformation samtidigt som våra lösningar framtidssäkrar affärsprocesser och produktekosystem. Aras Innovator anpassar sig till kundernas behov, vilket ger företagsledare och tekniska ledare den sinnesfrid som kommer av att hålla jämna steg med förändringar.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title