Annons

CAD/BIM: Sweco plockar hem fint pris i BIM-världens ”Oscarsgala”

Sweco vann alltså första pris i kategorin ”Advancements in Project Delivery” med bidraget, ”Digitalisering med BIM,” vilket är ett samarbete mellan Swecos verksamheter i Sverige, Storbritannien och Nederländerna.
För dom som till äventyrs inte vet det är BIM är en förkortning av ByggnadsInformationsModeller.
Enligt AEC-branschens dominerande programutvecklare, som Autodesk och Bentley, förändrar BIM hur byggnader, infrastruktur, energi och VA planeras, projekteras, byggs och förvaltas. Detta innebär att man med BIM-lösningar kan omvandla information till insikt och leverera verksamhetsfördelar under hela processen. Denna handlar om att skapa och använda en ”intelligent” 3D-modell för att informera och förmedla projektbeslut. Med BIM-lösningar kan man kort sagt projektera, visualisera, simulera och samarbeta, vilket medför större tydlighet för alla intressenter under hela projektets livscykel.

DIGITALISERING UTIFRÅN BIM GENOM EN DATAMODELL
Ifråga om Sweco handlar det prisade projektet sålunda om att agera enligt detta koncept. Man har tagit fram en metod att digitalisera utifrån BIM genom en datamodell och en öppen lösning som stödjer samarbete mellan många länder och discipliner.
Lösningen gör det möjligt för ett stort antal intressenter att samla, hantera, distribuera och validera projektinformation på ett och samma ställe i realtid.
– Detta är också ett bevis för när samarbete på olika nivåer är ett vinnande koncept. Verksamheten och Sweco IT´s ProjectWise team har sedan implementeringen av ProjectWiselösningen på Sweco 2014, haft ett tätt samarbete. Vi arbetar med verksamheten för gemensamma mål och lyssnar noga på varandra. Det har varit otroligt spännande och roligt att få jobba så här tillsammans, summerar Anna Nord.

MOTIVERING TILL PRISET
”This initiative implemented a connected digitalized approach across projects undertaken globally by a multi-disciplinary international engineering and design firm. The approach effectively implemented a roadmap for enforcing consistent standards and workflows shifting to a data driven management process and driving proactive project management by leveraging real time automated insights.”
Det –Vi är såklart otroligt stolta och glada över denna vinst. Lösningen är en implementering av Swecos designprocess, snarare än ett verktyg eller en produkt. Den underlättar för intressenter att bidra med information och vidareutveckla en digital tvilling av fysiska objekt eller system, säger Anna Nord, CAD Manager på Sweco.
PLM&ERP News-redaktionen gratulerar Anna Nord och Sweco-medarbetarna till den fina utmärkelsen.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title