Annons

Digitala tvillingar i fokus när Dassault Aviation satsar på 3DEXPERIENCE-plattformen för underhåll av stridsflygplan

PLM/MRO. Franska tillverkaren av stridsflygplan, Dassault Aviation, har nyligen tagit beslutet att använda Dassault Systèmes 3DEXPERIENCE-plattform för att optimera underhåll, reparationer och arbetsmodeller för MRO (Maintenance, Repair, Overhaul) för det franska flygvapnets flotta av Rafale-stridsflygplan.
Intressant i detta är ett upplägg med digitala tvillingar. Plattformens analysfunktioner gör det möjligt för Dassault Aviation att utnyttja varje flygplans individuella digitala tvilling under alla faser av dess livscykel, skriver den franska PLM-utvecklaren i en pressrelease. Man pekar också på att här finns funktioner som gör att man kan arbeta med förutsägande, prediktivt underhåll för att vässa effektiviteten i supporten och därmed maximera planens tillgänglighet.
Flygplanstillverkaren avser vidare att kontinuerligt återföra fakta, vunna lärdomar och kunskaper till PLM-systemet för att användas i utvecklingen av nya flygplan.
Bruno Chevalier, senior EVP för miltär flygsupport inom Dassault Aviation, säger i en kommentar att man med Dassault Systèmes kan utnyttja att data är kärnan i förmågan att omvandla de processer som påverkar flottans tillgänglighet.
- Utmaningen är att utnyttja alla typer av data och agera utifrån den, samtidigt som man skapar nya sätt att samarbeta med alla som är involverade i dessa processer. Virtuella tvillingupplevelser på 3DEXPERIENCE-plattformen gör det möjligt för oss att förstå data och använda dem för att modellera inte bara utrustningen, tillgångarna och flottan, utan också hela det stödsystem som krävs för att flyga flygplan under alla förhållanden och på högsta prestandanivå, tillägger han.
Relevant i sammanhanget är Dassaults "Keep them Operating-paket". Detta handlar om insamlade och systematiserade erfarenheter och modellupplägg från branschlösningar baserade på 3DEXPERIENCE-plattformen. Rätt upplagd och utnyttjad ger 3DEXPERIENCE-plattformen Dassault Aviation helt integrerade digitala kapabiliteter och en datadriven modell för att samla in relevanta data. Dessa matas enligt modellen kontinuerligt in ett flygplans digitala tvilling under alla faser av dess livscykel. Parallellt kan man också identifiera de åtgärder som krävs för att stödja de operativa underhållsprocesserna. Absolut inget enkelt projekt att sjösätta, men görbart givet att de resurser som krävs finns tillgängliga.

Plattformens data- och samarbetsmöjligheter gör det alltså möjligt för Dassault Aviation att förutse MRO-problem, optimera underhållsoperationer och maximera flottans tillgänglighet. Inte minst blir detta en effekt om man lyckas utnyttja de stora mängder data relaterad till design, tillverkning, support och flyg-/underhållsloggböckerna för varje flygplan, som blir tillgängliga genom 3DEXPERIENCE-plattformen.

– I varje program drar Dassault Aviation nytta av djupet av möjligheter som vår molnbaserade 3DEXPERIENCE-plattform erbjuder. Genom att kombinera plattformens kapabiliteter för samarbete, datavetenskap och virtuella tvillingfunktioner kan de förutsäga hur varje flygplan specifikt kommer att bete sig och därför utföra ett mer effektivt underhåll. Detta innebär mer tillgänglighet och ökad innovation för utvecklingen av nya flygplan, hävdar David Ziegler (bilden t v), VP för Aerospace and Defence Industry-divisionen inom Dassault Systèmes.

Underhåll av ett Rafale stridsflygplan.

Kräver specifika underhållsoperationer
Till saken hör det komplicerande faktum att när det är i drift, beter sig varje Rafale-flygplan olika och behöver specifika underhållsoperationer i enlighet med de händelser som inträffar under dess operativa livstid. Effektiv MRO kräver en integrerad lösning för att analysera komplexa data som genereras från olika informationssystem i olika format medan flygplanet är i bruk.

Med 3DEXPERIENCE-plattformen och NETVIBES-applikationer menar Ziegler att Dassault Aviations underhållsingenjörer och tekniker förutse problem innan de uppstår och snabbt utforma lämpliga underhållsscheman, byte av delar och MRO-processer för att uppfylla målen. Intressenter kan fatta samarbetande, informerade beslut om förutsägande underhåll, pilotstöd och markassistanslösningar som förbättrar reservdelsförsörjningskedjans motståndskraft och optimerar lager.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title