När kunder inom gruvbranschen i allt högre grad söker lösningar till stöd för den avgörande elektrifieringen av sina fordonsflottor och övergår till att göra verksamheten helt koldioxidfri av miljömässiga, sociala och ekonomiska faktorer, hävdar ABB och Epiroc att man möter detta med specialiserade och gentemot varann kompletterande expertkunskaper. Detta gör att de kan ta fram integrerade erbjudanden redan med dagens befintliga teknik.
”Minskning av koldioxidutsläpp för gruvfordon börjar bli allt mer brådskande om vi ser till hållbarhetsmålen 2030”, säger Max Luedtke, Global Business Line-chef för Mining inom ABB Process Industries. ”Vi måste uppmuntra samarbete inom hela branschen för att påskynda den förändring som krävs, vårt samarbete med Epiroc är just ett sådant. Vi vet från vår senaste rapport Mining’s Moment att 71 procent av gruvföretagen är överens om att framgångsrika partnerskap är nyckeln till att få fart på energiomställningen. Teknikaktörer som visar ett starkt engagemang för öppna standarder och interoperabilitet mellan tillgångar underlättar dessa ansträngningar, så vi ser fram emot att upptäcka vad mer vi kan uppnå med Epiroc och branschen i stort”.
MER om EPIROCs PLM-SATSNING
Som noterades i ingressen har Epiroc sjösatt ett mycket intressant och proaktivt program på PLM-sidan. I PLM&ERP News djupintervju med boalgets digitaliseringsledare, John Nydahl, noterar han att man när det gäller PLM-verktyg jobbar med Siemens Digital Industries Softwares Teamcenter som dataryggrad, PTCs CREO inom CAD, medan man på affärssystemsidan använder Infors M3. Beväpnad med denna mjukvaruarsenal inom PLM, virtuell varianthantering och affärs-IT tar denna svenska världsspelare inom bergborriggar, gigantiska lastare och bergschaktnings-grävare nu kraftfulla steg framåt i enlighet med dels en vision och dels en mer konkret tre-trapp-stegs-modell. ”Nu accelererar Epiroc resan mot den digitala framtiden,” säger Nydahl i artikeln.
Epirocs treåriga trappstegsplan startade 2024. Men hur tänker John Nydahl och hans team kringh detta? Bl a framgår att ett tungt basalt mål är att bygga upp en integrerad gemensam plattform för hela organisationen som inte bara innefattar sånt som virtuell konfigurationshantering (VC), utan som också handlar om byggandet av en Product Master Data-plattform, inte minst för att få en enda konsoliderad singulär sanningskälla.
Klicka på den länkade rubriken nedan för att läsa detta spännande djupreportage som säger en hel del om hur den digitala framtiden ser ut.
Epiroc laddar riggarna för resan mot varianthantering
genom den digitala tråden och vässad PLM