Annons

Helhetsansvar för Sweco när Scania bygger nya gjuteriet för motorblock

Som PLM&ERP News tidigare rapporterat bygger lastbilstillverkaren Scania ett nytt gjuteri för motorblock i Södertälje. Idag är det klart att det blir Sweco som får ett konsultuppdrag som innebär ett helhetsansvar för projekteringen av bygg, mark och installationer.
För Scania innebär det nya gjuteriet att man får kapacitet att trefaldiga sin produktion av motorblock.

Den nya anläggningen är cirka 22 000 kvm stor och inom dess väggar beräknar man årligen kunna smälta 90 000 ton järn för tillverkning av nya motorblock, istället för dagens 30 000 ton.

Energiförbrukningen ner med 30 procent. Ökad säkerhet, kvalitet och hållbarhet är i fokus i denna miljardsatsning. Bland effekterna märks att energiförbrukningen kommer att minska med 30 procent jämfört med det nuvarande gjuteriet. De största energivinsterna görs genom förbättringar av gjuteriprocessen och återvinning av den värme som denna generar. Gjuteriet kommer att drivas på el framställd av förnybara energikällor.

Ann-Louise Lökholm Klasson, är VD för Sweco Sverige.

– Vi är mycket glada över att vi får vara en del av Scanias framtidssatsning för en utökad och mer hållbar produktion. Det är en byggnad med komplex utrustning som hanterar stora materialflöden vilket måste tas hänsyn till i utformningen av anläggningen. För Sweco kommer uppdraget sannolikt att bli det största inom svensk fordonsindustri hittills, säger Ann-Louise Lökholm Klasson, VD Sweco Sverige.

Swecos uppdrag består av projektering för mark- och husbyggnad, el- och ventilationsinstallationer, styr- och reglerteknik samt sprinklerinstallationer och brandskydd. Swecos konstruktörer, anläggningskonsulter och industrikonsulter är involverade i projektet.

Projekteringsarbetet påbörjas omgående och byggstart är planerad till januari 2019.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title