Annons

Rena ”Klondyke-stämningen” i norra Sverige och nu hakar Epiroc på med nytt automations- och innovationscenter i Luleå

Det nya nordiska innovationscentret ska utveckla kompetens och driva innovation inom automation i gruv- och bergbrytningsbranschen.

DET FÖRSTA I SITT SLAG I EUROPA
Epiroc har tidigare etablerat liknande regionala center i Australien, Kina, Sydafrika, Chile, USA, Kanada och Ryssland. Det nya centret blir dock det första av sitt slag i Europa. Syftet är att möta en snabbt växande efterfrågan på avancerade digitala och automatiserade lösningar inom gruvnäringen i Norden. Rekrytering till det nya centret startar omgående.
– Jag är mycket glad över att vi nu etablerar vårt nya teknologi- och innovationscenter i Luleå. Gruvbranschen genomgår just nu ett stort teknikskifte inom elektrifiering, automation och digitalisering. Det är ett teknikskifte som kräver alltmer avancerade lösningar och nytt innovativt tänkande när olika tekniker ska samspela. Vi ser därför att det är viktigare än någonsin att vara nära våra kunder genom det teknikskifte som nu sker, kommenterar Lars Senf.

– Vi kommer även kunna ge ett oöverträffat stöd även efter driftsättning genom kompetensförsörjning och service. säger Lars Senf, VD för Epiroc Sweden, apropå det nya innovations- och automationscentret..

STRATEGISK PLACERING NÄRA GRUVDISTRIKTEN
Placeringen av centret i Luleå valdes på grund av det strategiska läget, med närhet till gruvdistrikt i Norrbotten och Västerbotten i Sverige samt i finska Lappland. Verksamheten kommer bland annat bestå av av kompetensutveckling och projektledning. Centret kommer även att husera ett automationslabb och ett kontrollrum med den senaste automationstekniken för utveckling av nya automationslösningar.
– Luleå var ett naturligt val för oss. Dels för det strategiska läget nära våra gruvkunder i tre nordiska länder men också på grund av vårt samarbete med Luleå Tekniska Universitet. Att vi nu etablerar ett teknologi- och innovationscenter i Luleå befäster vår satsning på utvecklingen av avancerade digitala automationslösningar. Centret skapar också stora möjligheter till vidareutveckling av ny teknik tillsammans med våra kunder, säger Mikael Ramström, VP för Digital Business, Epiroc Technology & Digital Division.

ÖKAT INTRESSE FÖR SMARTA DIGITALA LÖSNINGAR
Vi ska som sas i ingressen också konstatera att Epiroc så sent som förra veckan meddelade etableringen av ett nytt logistikcenter i Luleå. Förra året presenterades även ett flerårigt samarbetsavtal med Luleå Tekniska Universitet för att långsiktigt stärka det strategiska samarbetet inom utbildning, forskning och innovation.
Man noterar i pressmaterialet kring dessa satsningar att, ”kunder visar ett ökat intresse för Epirocs digitala lösningar som ökar produktiviteten genom att göra verksamheten smartare.”
Under det senaste kvartalet vann Epiroc order för automationslösningar på flera kontinenter. Epiroc utvecklar unika lösningar för automation av maskiner i en blandad autonom flotta med olika typer av maskiner från olika tillverkare. Det finns också ett ökat intresse för batterielektrisk gruvutrustning under jord, vilket minimerar koldioxidutsläpp, förbättrar arbetsmiljön genom minskade buller- och vibrationsnivåer och samtidigt minskar kundens totala driftskostnad.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title