Annons

Realize Live 2024: Vässade lösningar för PLM och AI när Siemens Teamcenter X kliver på Microsoft Azure…

…och om HUR SONY FÖRBÄTTRADE PRODUKTIVITETEN med 25% med NX CAD.
Siemens igår (13 maj) drog igång sitt stora användarevent, Realize Live America, så var det en spegling av en PLM-spelare i toppform, både tekniskt och kommersiellt. Bolaget fortsätter sin marsch mot att steg för steg stärka upp utbudet av digitala teknologier med framför allt Xcelerator-konceptet som den tunga bäraren av integrerade, och i bemärkelsen kompatibilitetsmässigt, öppna lösningar.
Under eventet i Las Vegas har man en rad prominenta talare på huvudscenen, bl a CEOn Tony Hemmelgarn, och chefen för PLM-plattformen Teamcenter, Joe Bohman. Ovanpå detta arrangeras mer än 200 specifika teknik- och case-sessioner som täcker alla tänkbara industrisegment. Det är kort sagt full fart fram,åt som gäller, framför allt mot molnet och mot AI som ett allt tyngre vägande inslag i den digitala verktygsarsenalen.
Med uppmärksamheten på topp passar Siemens Digital Industries Software förstås också på att lansera en rad dagliga nyheter, inte minst intressanta för PLM- och automationsområdena. Gårdagen var inget undantag. Den första stora nyheten i ett PLM-perspektiv var att Siemens Xcelerator-as-a-Service-portfölj blir tillgänglig på Microsofts Azures moln- och AI-plattform, med PLM-portföljen Teamcenter X som det stora numret.
- Detta som ett svar på växande kundefterfrågan, konstaterade Tony Hemmelgarn. Våra kunder har helt enkelt bett om att vi ska ta med vår branschledande industriella mjukvara till Azure, sa Siemens PLM-chef och tillade: "Siemens och Microsoft har varit partners i mer än 35 år, och vi är glada över att utöka detta partnerskap så att vi på bästa sätt kan göra det möjligt för våra kunder att digitalt transformera genom våra gemensamma lösningar. Integrationen av Teamcenter-programvara med Microsoft Azure OpenAI Service och Copilot för Microsoft 365 för att öka produktiviteten och hjälpa organisationer att få ut produkter på marknaden snabbare.”
Initialt kommer Siemens Xcelerator-as-a-Service-portföljen alltså att bli tillgänglig på Microsoft Azure, med början i Siemens Teamcenter X-programvara för Product Lifecycle Management (PLM).
Men även på designområdet kom en intressant nyhet: Här handlade det om Sony och Siemens som fortsätter sin gemensamma satsning på möjliggöra immersivt, omslutande ingenjörsarbete. Nu med ett nytt system för att skapa rumsligt innehåll designat med och för Siemens Xcelerator, baserat på CAD-flaggskeppet NX och den relaterade NX Immersive Designer-mjukvaran. Partnerskapet inkluderar Sonys XR head-mounted display (”huvudmonterad display”, HDM), SRH-S1, som kommer ut på marknaden senare i år. PLM&ERP News tidigare utförligt rapporterat om detta samarbete. Längst ned i brödtexten finns en länk till artikeln, ”Spännande Siemensnyheter på CES 2024: NX som immersiv design-lösning med Sony-display och AI för industrial metaverse.”
Till saken hör när det gäller detta att Sony självt vässade designproduktiviteten med 25 % genom implementering av Siemens NX.

Men först mer om samarbetet med Microsoft och Azure-plattformen. Som ett första steg när det gäller Microsoft Azure-samarbetet kommer Siemens alltså att leverera Teamcenter X-mjukvaran till denna tekniska molnplattform, vilket gör det möjligt för användare att implementera sina affärskritiska lösningar på sin föredragna moln- och AI-plattform.
Siemens X-lösning är för övrigt byggd på samma pålitliga, robusta och säkra Software-as-a-Service (SaaS)-arkitektur som används av några av världens ledande tillverkare och innovatörer. Några tunga poänger i detta är att Teamcenter X möjliggör för team att börja snabbt och få sin produktdata under kontroll, vilket innehåller en god potential att minska cykeltid, minimera IT-kostnader och snabba på innovation. En bonus i sammanhanget är således också att man med tillgängligheten av Teamcenter X på Azure kan dra nytta av Microsofts bästa AI-verktyg, parallellt med företagssäkerhets-baserade upplägg.

Tony Hemmelgarns keynote i Las Vegas och Realize Live 2024.

Kopplar ihop design-
teamen med fabriks-teamen
Vidare kan noteras att detta fortsatta samarbete bygger på lanseringen av Teamcenter-appen på Microsoft Teams, som kopplar ihop frontlinjens fabriks- och serviceteam till design- och ingenjörsteamen genom Siemens Teamcenter-mjukvara för PLM.
Den nya appen drar fördel av de senaste framstegen inom generativ AI och Natural Language Processing: Med Azure OpenAI i Azure AI Studio har Siemens-utvecklare byggt anpassade copilotfunktioner för att göra det möjligt för frontlinjearbetare att komma åt ingenjörsföretaget från sin handflata och samarbeta i mer inkluderande sätt.

Siemens Copilot för Microsoft 365-plugg-in
Siemens utvecklar också en Copilot för Microsoft 365-plugin för Siemens Teamcenter-appen på Teams, vilket gör det möjligt för arbetare över hela produktens livscykel och värdekedja att bättre spåra och prioritera sina arbetsbelastningar. De kommer att kunna be Microsoft Copilot om hjälp med att sammanfatta utestående uppgifter och arbetsflöden utan problem med deras Teams-app. För att leverera nya funktioner som dessa till kunder så snabbt som möjligt använder Siemens-utvecklare GitHub Copilot.
– När Microsoft och Siemens fortsätter att fördjupa vårt samarbete är vi glada över att föra kraften i Azure AI till Siemens Xcelerator-portföljen för att möta växande efterfrågan på marknaden och hjälpa företag att fokusera på att leverera differentierat kundvärde snabbare. Genom att utnyttja våra senaste framsteg med generativa AI- och Copilot-kapaciteter ger vi tillsammans designingenjörer, frontlinjearbetare och team över affärsfunktioner och geografier, och låser upp nya nivåer av kundcentrerad innovation och produktivitet, kommenterar Nick Parker, ansvarig för Industry & Partnerships på Microsoft.

NX har spelat en viktig roll i utvecklingen av den nya huvudmonterade displayen som är en del av Siemens NX Immersive Designer-koncept. Sony har för övrigt använt Siemens Xcelerator-portföljen som sitt primära produktutvecklings-program sedan 2015, och fått ordentlig fart under ”produktivites-galoscherna och lyckades implementera NX med det hittills tidsmässigt tuffaste implementations-schemat i världen och kunde förbättra sin designprocess och produktivitet med 25 %.

Mer om samarbetet med Sony kring immersiv design
Som PLM&ERP News tidigare rapporterat samarbetar Siemens och Sony för att introducera en ny lösning som kombinerar Siemens Xcelerator-portföljen med Sonys nya XR head-mounted display (HMD), SRH-S1. Denna är designad med hjälp av Siemens NX-mjukvara, en kärnlösning som för övrigt används över Sony för att designa bolagets produkter.
På scenen under Realize LIVE i Las Vegas berättade Seiya Amatatsu, chef för Sonys XR Technology Development Division, hur hans team förlitar sig på Siemens NX-mjukvara från Siemens Xcelerator-portföljen för att utveckla en ny huvudmonterad display. SRH-S1 inkluderar en XR-huvudmonterad display med högkvalitativa 4K OLED-mikroskärmar och kontroller för intuitiv interaktion med 3D-objekt.
Sony har i detta använt Siemens Xcelerator-portföljen som sitt primära produktutvecklings-program sedan 2015, och fått ordentlig fart under ”produktivites-galoscherna.
– Sony lyckades implementera NX med det snabbaste schemat i världen och vi kunde förbättra vår designprocessproduktivitet med 25 %. Även om betydande framsteg har gjorts med NX, ville jag uppnå ytterligare utveckling med en produkt som ger innovationer som tillåter direktredigering i en uppslukande miljö. Jag trodde att det skulle kunna förverkligas med Siemens och som ett resultat utvecklades den XR-huvudmonterade displayen som kunde ta ut innovativa produkter på marknaden snabbare, säger Sonys Amatatsu.

Sonys XR huvudmonterade display är en grundläggande del av den kommande NX Immersive Designer.

Integrerad del av NX Immersive Designer-konceptet
Sonys XR huvudmonterade display är en grundläggande del av den kommande NX Immersive Designer, en integrerad lösning som kombinerar Siemens branschledande produktutvecklingsprogramvara, NX, exklusivt med Sonys banbrytande XR-teknik för att leverera uppslukande design och samarbetsförmåga för produktutveckling.
– På Sony är vi engagerade i kreatörer. I varje bransch av vår verksamhet vill vi göra det möjligt för kreatörer att skapa, och SRH-S1 gör just det. Vår huvudmonterade display och dedikerade kontroller låter dig skapa mer intuitivt i en helt uppslukande miljö, så att du kan röra dig fritt mellan den virtuella och verkliga världen – samarbeta och skapa med kollegor runt om i världen i realtid – och det kommer att möjliggöra mer innovation, förklarade Hirohito Kondo, biträdande generaldirektör, XR Business Development Division, på Sonys produktutvecklingsavdelning, och fortsatte:
– Den täta integrationen av hårdvaran och mjukvaran ger designers och ingenjörer alla nya, otroligt naturliga sätt att interagera med Digital Twin. Och den interaktionen är nyckeln. Vi tittar inte bara på design. Det här handlar om att göra meningsfull praktisk ingenjörskonst. Det är därför bildkvaliteten är så viktig – liksom precisionen i kontrollerna och till och med headsetets komfort – för tillsammans låter det dig samarbeta mer, konstruera bättre och förnya dig snabbare. Det låter dig göra verklig, meningsfull ingenjörskonst – och utan att någonsin behöva bygga en fysisk prototyp.
Siemens NX Immersive Designer förväntas lanseras i slutet av 2024.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title