Annons

ROBOTICS: KUKA stärker positionen inom livsmedel med ”hygieniska” robotar som klarar kraven

Robotar med de här speciella specifikationerna finns för laster från 6 till 240 kilo och räckvidder från 900 till 3 200 millimeter i KUKAs sortiment.
– Vi har dem i alla våra robotfamiljer och kan täcka in alla livsmedelsbranschens processer, säger Micael Amandusson.

STRÄNGA HYGIENFÖRESKRIFTER
Förpackningar står nu för över 40 procent av livsmedelsbranschens produktionskostnader. Speciellt när det gäller de stränga hygienföreskrifterna kan kunderna uppnå en ny och ekonomiskt förnuftig automatiseringsnivå – till exempel med den lilla roboten KR AGILUS i versionen ”Hygienic Machine”.
Robotarna är speciellt rustade för att klara livsmedelsindustrins högt ställda krav. De har korrosionsbeständiga ytskikt, klarar att bli tvättade med kemiska rengöringsmedel och har inga hörn eller vinklar som är svåra att rengöra – där föroreningar skulle kunna dölja sig.
Detsamma gäller KR DELTA i rostfritt stål, som sedan årsskiftet har utökat KUKA-portföljen för huvudområdet. KUKA vill fortsätta att utöka KR DELTA-erbjudandet för snabba plock-och-place-uppgifter, särskilt inom förpackningssektorn.
– Robotarna med hygieniska oljor har en ljusgrå färg som är speciellt vald för att lätt kunna se smuts och föroreningar, säger Micael Amandusson.
Förutom inom livsmedelsindustrin gör robotarnas egenskaper dem även lämpade för exempelvis läkemedelsindustrin.

STOR TÅLIGHET MOT DAMM OCH FUKT
När det gäller tålighet mot damm och fukt har huvudaxlarna IP-klassningen 65 – vilket innebär att de är dammtäta och klarar spolande vatten från ett munstycke. De mindre axlarna har IP-klassningen 67 och har förutom dammtätheten en tålighet som innebär att de tillfälligt kan sänkas ned i vatten.
Trots de speciella smörjmedlen behöver inte de HO-klassade robotarna speciell omvårdnad.
– Nej, de har samma underhållsintervaller som alla våra standardrobotar, säger Michael Amandusson.

KAN KOMBINERAS MED INTELLIGENTA MJUKVAROR
Inom livsmedelshantering är det vanligt med snabba förlopp av materialhantering samt packning och palletering.
Dessa robotar kan vidare kombineras med KUKA:s intelligenta mjukvaror PickControl och ConveyorTech, vilket gör att roboten automatiskt kan följa rörelser på conveyorbanor utan stora programmeringsinsatser.
Vidare är det vanligt med stora produktvariationer, vilket leder till att ständigt nya packmönster krävs vid palletering. Här kan man med fördel använda sig av mjukvaran PalletTech, vilket låter användaren själv skapa nya palleteringsmönster utan någon som helst programmeringskunskap.
Nyheten med hygieniska oljor innebär, menar man, ”att KUKAs produkter blir högintressanta för livsmedelsindustrin, ett segment där företaget satsar på att öka sin marknadsandel.”

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title