Under coronapandemin blev bristen på halvledare en stor utmaning för svenska företag,
De nya projekten ska stärka och synliggöra svensk spetskompetens inom halvledare. Samtidigt ska projekten bidra till att Sverige får en väl fungerande och sammanhängande kedja av företag, forskningsinstitut och resurser för att tillverka och leverera de material och komponenter som behövs inom halvledartekniken. En stor del av investeringen går till att utveckla Myfabs anläggningar, med fokus på modernisering av utrustning och ökad servicekapacitet inom bland annat litografi, etsning och slutprocessning.
Planeringen av utlysningen har genomförts i nära samarbete med Vinnova. Tillväxtverket och Vinnova samarbetar för att kraftsamla inom halvledarområdet. Det görs inom ramen för den så kallade Halvledarakten som togs fram under Sveriges ordförandeskap i EU. Halvledarakten lanserades 2022 med målsättning att förstärka Europas konkurrenskraft inom halvledarsektorn och stödja grön och digital omställning.
Projekten som har fått stöd
- Semiconductor Arena
- Stärk ekosystemet för halvledare
- Myfab Uppsala för svensk halvledarinnovation
- Myfab Chalmers för svensk halvledarinnovation
- Myfab Lund för svensk halvledarinnovation
Kompetenscentrum för halvledare ska lyfta svenska småföretag
Under 2025 startar Vinnova upp ett kompetenscentrum som ska bidra till att stärka EU:s konkurrenskraft inom halvledarteknik. Insatserna riktas mot små, medelstora och deep-tech företag i Sverige och kompetenscentrumet ingår i ett nätverk av cetrum i Europa. Från svensk sida har Vinnova beslutat att nominera Swedish Chips Competence Centre (SCCC) som är ett samarbete mellan Lunds universitet, Chalmers Industriteknik och KTH. SCCC är en del av partnerskapsprogrammet Chips JU, vilket är finansierat av EU-kommissionen, deltagande länder samt av de företag och universitet som deltar i programmet. Total budget för programmet är cirka 11 000 miljoner euro fram till 2027.